Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Wi-li-el-ka-ri

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 3/12/12 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes geef reactie! Tell a friend 9649 Clicks Ongepast  
Schaatsen op buitendijks(nu recreatie)terrein. V.l.n.r.: Lies Visser, Rinus Schoen, Akkie Visser, Ria Karremans. Onder v.l.n.r.: Verkering Margriet de Jong, ikzelf en Lies Visser op de Wilielkariberg. +
Schaatsen op buitendijks(nu recreatie)terrein. V.l.n.r.: Lies Visser, Rinus Schoen, Akkie Visser, Ria Karremans. Onder v.l.n.r.: Verkering Margriet de Jong, ikzelf en Lies Visser op de Wilielkariberg.

Wi-li-el-ka-ri

Als je aan het eind van de zeemuur (of begin, net hoe je ‘t bekijkt) de dijk op gaat langs het algemene kerkhof van Enkhuizen, grazen daar herten van Sprookjeswonderland. Wij, kinderen van het Havenkwartier (en niet alleen wij) gingen op die plek daar ’s zomers, eind jaren veertig/begin jaren vijftig, naar beneden om te gaan zwemmen aan het Noorderstrandje, zoals we dat noemden. Daar buiten de zeemuur was een stukje grasland waar het water van het IJsselmeer tegenaan klotste. Het water was er niet diep en dus veilig voor ons omdat we de zwemkunst nog niet meester waren. Verderop bij het Hertenkamp kabbelde het IJsselmeer eerst tegen een rijtje zwerfkeien, dat voor de zeemuur lag en bij storm sloeg het water gewoon tegen de zeemuur. Zoals nu nog bij dat stuk muur voorbij het jachthaventerrein tot aan de Harlingersteiger.

Nieuw land
Ongeveer tien jaar later, eind jaren vijftig begon men met zandopspuiting vanaf de Immerhornpolder, langs de zeemuur tot voorbij speeltuin Kindervreugd. In eerste instantie bleef nog veel water op dat nieuwe land staan, waar ’s winters bij lichte vorst al ‘tussen de kluiten’ kon worden geschaatst. Ook grote hoeveelheden Basaltkeien werden aangevoerd voor versteviging van de randen rondom het nieuwe gebied. Met onze buurtgenoten van de Breedstraat gaven wij die ‘bergen’ stenen toen namen, namen die we samenstelden uit onze eigen naam. Zo vormden we bijvoorbeeld de ‘Wi-li-el-ka-ri-berg’ van Wim-Lies-Elly-Klaas-Rinus.

Oerwoud
Op het pas ontstane land groeide als vanzelf heel veel riet en werd het later een bijna ondoordringbaar oerwoud van struiken, moerasandijvie, poelen en kleine bomen. Voor de ‘Plakkersweibuurt’ (Van Linschoten-/Wagenaarstraat) was het een eldorado om daar te ravotten waarbij ze ‘oorlog’ voerden tegen alle anderen die daar wilden ‘rondstrunen’. Na verloop van tijd ontstonden er ‘wandelpaden’ in die wildernis en liep de halve Henkuzer bevolking er te koekeloeren.

Recreatiegebied
Op het later netjes ontgonnen en geëgaliseerd terrein werd het nieuwe buiten zwembad gegraven, bijgebouwen gebouwd, ligweiden, strandjes aangelegd, kortom een heel nieuw recreatieterrein ontstond. Eerst had Enkhuizen buiten de voetbalvelden alleen maar een buitenzwembad aan de Zuiderdijk in het IJsselmeer en de Boxewei (speelweide) in het plantsoen voor (sport)recreatie.

Bungalowpark
Op dit nieuwe buitendijkse terrein bevindt zich nu ook Sprookjeswonderland, een Overdekt Tropisch Zwembad (het eerdere buitenbad is al weer gesloopt), Camping, Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum, Jachthaven, etc. Niet meer voor te stellen dat we achter het Staversepoortje vroeger in een slootje daar salamanders vingen. En er is nog geen einde aan de ontwikkeling van het gebied want er is sprake van dat daar ook nog een recreatie bungalowpark komt.

 

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube