Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Snackbar

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 3/10/12 door Marinus Schoen
Onderwerp: Diversen 5 reacties Tell a friend 7733 Clicks Ongepast  
Snackwagen van Hannes van der Leek op het Tulpenplein in Plan-Noord. Dame in regenjas Marie v.d. Leek-Mantel, vrouw van Hannes. Foto: van Nico v.d. Leek, hun zoon. +
Snackwagen van Hannes van der Leek op het Tulpenplein in Plan-Noord. Dame in regenjas Marie v.d. Leek-Mantel, vrouw van Hannes. Foto: van Nico v.d. Leek, hun zoon.

Snackbar

Waar en wanneer hebben we ook weer in Enkhuizen voor het eerst een zak patat frites gekocht en ter plekke verorberd? Bij Jo Stavenuiter van de Kwinta op de Melkmarkt. Was hij niet de man die deze snack introduceerde in de stad, eind jaren vijftig/begin jaren zestig? Jo’s dochter, Nolda Stavenuiter bakte er voor een dubbeltje een zak frites zonder en voor vijftien cent mét mayonaise. Op dezelfde plek kun je trouwens nog steeds terecht voor patat frites, alleen de prijs is sterk veranderd.

 

Hotel Victoria

Politieman Raatjes nam de Kwinta van Stavenuiter over en weer later zwaaide Siebe Kooiman er de scepter (daarvoor had hij een schildersbedrijf in de Torenstraat). Siebe zijn dochters Tinie en Gerie Kooiman stonden toen in de Kwinta om beurten de patat frites te bakken. Van het gebouw op de hoek Melkmarkt/Torenstraat (v/h Albert Heijn) had Kooiman een hotel gemaakt, Hotel Victoria. Dat hotel was geen lang leven beschoren. René Smit dreef er later nog zijn sportartikelenwinkel en nu zit er een viszaak in dat pand.

 

Munt Bioscoop

Jopie Brouwer met zijn ijssalon in de Waagstraat verkaste naar de Westerstraat (naast boekwinkel Lenters op de hoek Westerstraat/Paulus Potterstraat), nu Natuurvoedingswinkel. Ook bij Brouwer kon je naast het ijsje terecht voor een patatje, et cetera. Na een bezoek aan de Muntbioscoop (nu Hema) zaten we daar begin jaren zestig vaak nog een tijdje na aan een patatje, etc.

 

Snackbars

Patat Frites en andere snacks werden steeds populairder en meerdere snackbars/automatieken verschenen in de stad. Automatiek Groot in de Westerstraat naast het Weeshuis en Hannes v.d. Leek kwam met een snackbar op het Tulpenplein in Plan-Noord. In een omgebouwde autobus borrelden de gesneden piepers in de oven en op een terras voor de bus kon je ‘mooi an’ zitten. Ook Jaap van Goor samen met zijn vrouw Vronie Dekker hadden later aan de achterkant van hun slagerswinkel in de Piet Smitstraat op Plan-Noord een patat frites snackbar.

 

Visstad

De familie Edelenbosch, die eerst een patat zaak had op de hoek Broekerhavenweg (Padje) /Streekweg, naast Geerlings fietsenzaak (gebouwen zijn nu verdwenen) kwamen naar Enkhuizen. Zij vestigden zich in de Westerstraat/hoek Doornkroontjes in de voormalige kruidenierswinkel van de familie Mens met hun snackbar, genaamd Telstar. Sindsdien is patat frites niet meer weg te denken in de visstad Enkhuizen, maar voor een ‘vissie’ kun je er ook nog altijd terecht.

 

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Commentaar op dit artikel:
5 reacties op dit artikel
 • Re: Snackbar
  Gepost door Akkie Laan-Visser, op 12/10/12
  Mooi verhaal weer Rinus,over die goeie ouwe tijd,we zullen wat een keer in de kwinta gezeten hebben met onze vriendinnen en vriendjes he?, leuk hoor, Akkie laan- Visser

 • Re: Snackbar
  Gepost door Jaap Pees, op 24/10/12
  Aangezien we zelf toen nog geen TV, kekenwe bij Jo Stavenuiter woensdag s'middags, na het kopen van een ijsje, naar het kinderprogramma op de TV.

 • Re: Snackbar
  Gepost door Jaap Pees, op 24/10/12
  Aangezien we zelf toen nog geen TV, kekenwe bij Jo Stavenuiter woensdag s'middags, na het kopen van een ijsje, naar het kinderprogramma op de TV.

 • Re: Snackbar
  Gepost door Jaap Pees, op 24/10/12
  Aangezien we zelf toen nog geen TV, kekenwe bij Jo Stavenuiter woensdag s'middags, na het kopen van een ijsje, naar het kinderprogramma op de TV.

 • Re: Snackbar
  Gepost door Nicolaas C van der Leek, op 15/2/13
  Op de foto bij de snackkar op het Tulpenplein staan tante Impie Buis van der Leek,Cor van der Leek,Marie Mantel van der Leek en Ome Dirk van der Leek.Cor was zoon van Dirk en Impie,dus een volle neef. Mvg Nico van der Leek

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube