Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

School A begin vijftiger jaren.

Volgende Vorige (inactief) Overzicht
Avatar van op 4/2/13 door Ko de Bruijn

School A begin vijftiger jaren.

School A aan de Kuypersdijk, meneer Kries, zijn vrouw gaf Duitse les aan de HBS. die heb ik nooit gehad, ik zat er op van 1951 tot 1957 denk ik.  Juffrouw Van Veen, die gaf me een keer een draai om mijn oren, maar het deed niet zeer, het was meer de verassing en de schaamte die me deed huilen in de eerste klas.  Verder werdeen er geen lijfstraffen meer toegepast, meer deelsommen maken of bladzijden overschrijven.  Mr. Torenstra scheen een lieve man, hij huilde bij zijn afscheid, wegens gezondheid van zijn vrouw moest hij naar Heiloo, geloof ik.  Jufrouw Kuypers was een populaire juf, maar die heb ik nooit gehad, wel Dik Schermer, die later een zwemschool had geloof ik.  Als kind vond ik ook dat de streng gelovige scholen nogal een akelige indruk maakten, het geloof destijds was niet van dien aard dat je je er toe aangetrokken voelde, jammer, want God is helemaal geen boeman.   Herman de Boer, van ´t Zand zat bij mij in de klas.  We gingen wel es appeltjes en peren jatten bij de fruittuinen. 
De sfeer op de school was wel prettig.  Volgens de geografische indeling van de openbare scholen,had  ik eigenlijk naar school B  gemoeten, maar mijn vader Klaas de Bruijn van de bodedienst en de boot, vond zeker dat ik niet te veel vriendje moest worden van het "skorum van´t Suud."   Of dat nu zo erg was betwijfel ik ten zeerste, maar ja, in die tijd had je nog standen.  Ik ben er nu achter dat de eenvoudigste mensen vaak het hartelijkst zijn.  Ja, de visser waren een beetje ruig volk.  Maar helemaal niet slecht.  Ik ben nog altijd een echte jonge van´t Suud bleven, en ken nog aerdig Henkuzers praten.  Maar dat schijnt uit de mode.  Ko de Bruijn. 
Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Commentaar op dit artikel:
1 reactie op dit artikel
  • Re: School A begin vijftiger jaren.
    Gepost door Marinus Schoen, op 13/2/13
    Je was niet de enige van de Dijk die volgens geografische ligging niet naar de Bosschool ging maar naar school A aan de Kuipersdijk. Ik deed het rijtje onderwijzers, dat jij noemt in je artikel twee jaar eerder dan jij. Jan Piet Bijlsma, hij zat bij mij in de klas en woonde naast de garage van De Bruijn, hoek Hel en Vagevuur. Waar hij gebleven is? Zijn vader was bij jullie bedrijf in dienst. Wij woonden in de Spoorstraat en gingen naar school A, daar het hoofd van die school, meester Groen (voor Torenstra) mijn vader vroeg of zijn kinderen naar deze school kwamen (zieltjes winnen?). Van de Havenweg en Spoorstraat gingen bijvoorbeeld buurtkinderen naar school A, de Bosschool, de Rooms Katholieke school in de Doelenstraat en naar de Timotheusschool in de Peperstraat, allemaal naar geloofsovertuiging van de ouders.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube