Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Oud Nieuws

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 3/7/12 door Marinus Schoen
Onderwerp: Diversen geef reactie! Tell a friend 7195 Clicks Ongepast  
Schrijver dezes en Gerrit Zalm. Eigen foto. +
Schrijver dezes en Gerrit Zalm. Eigen foto.

Oud Nieuws

Enkhuizen was/is af en toe in het landelijke nieuws. Een tijdje geleden nog met het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum (moderne kunst in een folkloristisch museum) maar vooral toen met die Lanspunt slang affaire; ook met het doodknuppelen van een lastige bejaarde man en met de Neeltje Jacoba van Klaas Bruinsma, een schip dat Enkhuizen toen als thuishaven had (gedoe rond Mabel Wisse Smit) en met Gerrit Zalm vanwege de DSB bank.

 

Stroomuitval

Ook was er de commotie over stroomuitval van bijna een nacht lang in het toen net geopende, spiksplinternieuwe Westfriesgasthuis in Hoorn. Dat was natuurlijk markante Enkhuizer Gerrit Zalm zijn schuld. Tussen Hoorn en Enkhuizen bestond altijd een grote rivaliteit. ‘Beschuit, beschuit, Hollandia ‘legt’ er uit’, jouwde we vanuit de bus als we met schoolreisje begin jaren vijftig dóór Hoorn over het Grote Noord reden. Gerrit Zalm, geboren en getogen ‘Henkuzer’, heeft de eerste paal geslagen voor dat ziekenhuis. Misschien heeft hij die paal wel expres op die stroomkabel geheid. ‘Enkhuizen geen Snouck van Loosenziekenhuis? We zullen jullie krijgen’, zou ‘t niet?

 

Menners

Gerrit Zalm’s vader was kolenboer in Enkhuizen. Hij reed begin jaren vijftig met paard en wagen van het treinstation door de Spoorstraat naar zijn opslagplaats. Wij, jeugd van het Havenkwartier, sprongen dan bij hem achter op zijn kar en ik moet zeggen, hij was op kolenboer Doris Franx na, de enige die ons er niet van afjoeg met zijn zweep. De meeste van die menners mépten je zo van hun wagen, niet te vergeten Floris Vodje (Ruiter).

 

Vervoer

Paard en wagen, je ziet ze niet meer in de straten van Enkhuizen. Kolenboer Kuiper van het Waaigat, kolenboer Zalm uit de Molenweg, kolenboer Doris Franx van de Breedstraat, kolenboer Sietses, met grote loodsen aan de Kuipersdijk, waarin ook tabaksbladeren hingen te drogen. De Enkhuizer Houthandel met paard en wagen waarop lange boomstammen werden vervoerd en stapvoets door de Spoorstraat ging. Maar de Bonenwagen van Sluys & Groot met Dries Mazereeuw op de bok denderde er doorheen en ook Floris Ruiter van het Vrijdom had altijd haast leek het wel. Meestal stónd hij in een korte, grijze stofjas op de bok en sloeg met zijn zweep knallend in de lucht om de paarden tot groter spoed te manen.

 

Voddenboer

Ullebe Broer, de schillenboer sjokte met paard en wagen door de stad en haalde overal aardappelschillen, groente restanten en oud brood op voor het vee. Voddenboeren echter kwamen meestal per bakfiets langs. Davidje Renders bijvoorbeeld haakte zo’n aangeboden zak met vodden aan een trekveer weegschaal en bepaalde zo de prijs die men er voor kreeg. Ook oud ijzer, koper en lood kon je hem aanbieden. Oud papier was ook nog een tijdje populair en wij kinderen verzamelden dat overal vandaan en kregen daar dan een paar stuivers voor.

 

Bakfiets

Op bakfietsen reden door de stad de visboeren, Karel de kat (Buis, tevens stadsomroeper), Rinus de kat (Buis), Klaas de bul (Visser). Visser trapte zijn bakfiets ook helemaal heen en terug naar Andijk. Jordens, groenteboer van de Zuiderhavendijk, Van Dok, groenteboer uit de Prinsenstraat (Tabakstreet), melkboeren Joost Lub uit de St. Jansstraat (Varkensstreet), Postma uit de Brugstraat, Karreman uit de Westerstraat, broodventers van de Broodfabriek o.a. buurman Schouten uit de Spoorstraat. Ik zal er ongetwijfeld zijn vergeten, maar allemaal kwamen ze aan huis hun waar aanbieden. Nu moet je daar voor naar de supermarkt.

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube