Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
3.0
1 stem

Niet jarig

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 15/8/12 door Marinus Schoen
Onderwerp: Diversen geef reactie! Tell a friend 6277 Clicks Ongepast  
Foto: M. Schoen +
Foto: M. Schoen

Niet jarig

Er zijn gezinnen waarvan kinderen zich tegenwoordig ziek melden op school als ze jarig zijn. Niet om dan lekker thuis hun verjaardag te kunnen vieren, maar die kinderen schamen zich omdat ze die dag op school niet mogen trakteren. Geld kan onmogelijk daar voor worden vrijgemaakt bij die vaak één ouder gezinnen, werklozen, bijstandsgerechtigden, enz. Zij vervallen in armoede en moeten soms ook noodgedwongen gebruik maken van de voedselbank.

 

Jarige Job

Een dame, zelf met drie kinderen en die het wel goed heeft, trok zich het lot aan van die arme schoolkinderen. Zij richtte daarvoor stichting De Jarige Job op en die stichting zorgt er nu voor dat die kinderen uit haar woonwijk op school kunnen trakteren als ze jarig zijn. Die jarige Job’s krijgen daarvoor een mandje met versnaperingen die ze mogen uitdelen én een klein cadeautje voor zich zelf. Bij de beter gesitueerden is vaak het omgekeerde het geval, zij weten met verjaardagsfeestjes soms van gekkigheid niet te bedenken wat nu weer te doen om in de pul te vallen bij de mede scholiertjes cq vriendjes. Zoiets is er langzaam ingeslopen en we deden er zelf aan mee.

 

Zuurtjes

In mijn jeugd, eind jaren veertig begin jaren vijftig mocht ik blij zijn, om als kind uit een gezin van vijf jongens, op school te kunnen trakteren. Bij kruidenier buurman Sweer de Graaf aan de Havenweg werd daarvoor dertig zuurtjes uitgeteld, zuurtjes die kwamen uit zo’n grote, glazen snoeppot. Die zuurtjes werden verpakt in een papieren puntzak die rechtop stond in een ijzeren omlijsting op de weegschaal. Naar gelang het gewicht moest dan worden betaald. Op school werd in de klas op het bord een vlag getekend met daaronder je naam. Als jarige zat je op een hoge stoel voor de klas en nadat er voor je gezongen was liep je trots langs de banken om iedere klasgenoot een snoepje uit de papieren puntzak te laten pakken. Sommige van de zuurtjes kleefden aan elkaar en moesten van elkaar worden gehaald. Men kon er vanzelf geen twee krijgen want er was precies genoeg afgeteld.

 

Losse snoepjes

Een buurtgenootje bij mij in de klas was een kleine maand na mij jarig en kwam uit een gezin van acht kinderen. Ook zij mocht trakteren op dezelfde snoepjes uit de kruidenierswinkel van de Havenweg. Het meisje was begin december jarig en het was toen erg koud. Bij het naar school lopen had ze daarom de zak snoep in haar wijde broekzak gestopt met haar hand er bovenop. Bij het uitdelen kleefden de meeste snoepjes toen aan elkaar en moesten van elkaar worden gepulkt. Er waren kinderen in de klas die er hun neus voor ophaalden en het snoepje weigerden. Vanaf die tijd was het gedaan in onze klas met trakteren op onverpakte snoepjes.

 

Gulden

Toen ik in de derde klas (1952) van de lagere school jarig was wilde ik liefst op droptoffees trakteren (dropkarremels noemden wij ze). Die zaten apart verpakt in een papiertje en zouden vast niet geweigerd worden door de klasgenootjes. Maar die droptoffees kostten een cent per stuk en thuis waren ze niet van plan zich in de schulden te steken. Toen ik opperde dat die karremels misschien wel betaald konden worden van de gulden die we altijd van opoe kregen voor onze verjaardag, gingen ze over stag. Bij Noordeloos (nu Logement de Buitenkant) in de Brugstraat verkochten ze die dropkarremels en ik liet moeder Noordeloos, haar zoon Fred zat bij mij in de klas, dertig toffees uittellen én een reep chocola voor de juffrouw, dat slijmen was toen ook in zwang gekomen. Veertig cent ging er van mijn verjaardag gulden af, maar ja je moest toch wat, een stichting als De Jarige Job bestond in Enkhuizen niet.

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube