Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Profiel van Marinus Schoen

  
Naam:Marinus Schoen
Geslacht:man
  

Statistieken

Lid sinds: 1 april 2009
Laatste login: op 23/5/19
Dit profiel is al: 4435 keer bekeken
  
Aantal artikelen geplaatst: 64
Aantal clicks ontvangen: 464370
  
Aantal stemmen gegeven: 0
Aantal stemmen ontvangen: 0
  
Aantal reacties gegeven: 30
Aantal reacties ontvangen: 115

Meest recente geplaatste artikel:

Niet alleen op Internet is de Kroniek van Enkhuizen te vinden. Meestal staat er woensdags een artikel voor die Kroniek ook in de Enkhuizer Courant, geschreven door Oud-Enkhuizen voorzitter Klaas Koeman. In deze artikelen wordt telkens een gebeurtenis uit een  bepaald decennium beschreven en nu zijn daarin de jaren zestig uit de vorige eeuw aan de beurt. In diezelfde jaren zestig zijn de meeste stellen uit onze vriendenkring van toen getrouwd, ook ikzelf.

 

Mijn eerste werkkring was in 1957 bij drukkerij Posthuma tegenover het Stadhuis van Enkhuizen. Elke donderdag moest ik het daar gedrukte Weekblad van het Apostolische Genootschap boven in het kantoor, voor aan de Breedstraat helpen verzendklaar maken. In die tijd was donderdag de goedkoopste dag om te trouwen en menig paar trouwde daarom op die dag. Boven, vanuit het kantoor zagen wij daarom vaak donderdags aan de overkant op de stoep van het stadhuis de ceremonie voor de gezamenlijke familie trouwfoto. Fotograaf Bedijs van studio Flevo uit de Westerstraat leek er wel het monopolie op te hebben en bedrijvig dirigeerde hij iedereen op de juiste plek

 

Zelf kozen wij in 1966 voor de toen net begonnen fotograaf Andries Zwaan om ons trouwen in beeld te brengen. Zwaan had zijn winkel in de Vijzelstraat nog niet klaar maar dat belette hem niet om de opdracht aan te nemen. Een paar dagen na onze trouwdag kwam Andries aan de deur vragen of hij de trouwjurk van mijn vrouw een poosje mocht lenen. Dat was oké en met de jurk op zijn arm stapte Andries voorzichtig in zijn auto.

 

Foto Kino Zwaan in de Vijzelstraat was klaar voor de officiële opening. De openingshandeling was, door met een Polaroid camera een foto te maken van een in de winkeldeur staande etalagepop gehuld in de trouwjurk van mijn vrouw. Fotograferen met een polaroid camera was toen net in zwang en uiterst modern. Maar trouwfoto’s werden nog met een gewone camera genomen en in zwart/wit afgedrukt. Al snel na de opening van Foto Kino Zwaan hing er van ons trouwen uitvergrootte foto’s in zwart/wit in de etalage.

 

Als waardering voor het lenen van de trouwjurk kregen wij de uitvergrotingen uit de etalage en de helft van onze trouwreportage cadeau van Foto Kino Zwaan, zoals het bedrijf werd genoemd.

Later verhuisde Foto Kino Zwaan naar de tabakswinkel van Wiggert Brouwer in de Westerstraat/hoek Pekelsteeg. Een flauwe mop deed toen nog de ronde: ‘Wiggert Brouwer leit slecht hè?’ Oh? ‘Ja, valt niet mee op zo’n bochel.’ De goede man was niet alleen klein van stuk maar ook behept met een bochel.

 

Polaroid fotografie is praktisch uit het tijdsbeeld verdwenen sinds de opkomst van digitale fotografie en ook Foto Kino Zwaan is niet meer. Wel is op dezelfde plek weer in de Vijzelstraat van Enkhuizen nu de fotozaak Foto&Zo. Die zaak is onder andere van onze ex-Miss Nederland, Petra Hoost. Maar dat is weer een ander verhaal.

 

  


Meest recente gegeven commentaar:

Hallo Carolien. Je zult het wel raar vinden dat ik nu pas reageer, maar omdat er niemand meer op deze Kroniek schrijft, kijk ik er niet vaak meer op. Volgens mij ken ik je wel, want was/ben jij niet zo'n mooi blond meisje en woonde je niet met je moeder en zus in de Molenweg hoek Drie Zalmen? Je zus zie ik nog regelmatig met haar hondje lopen. En inderdaad is Hans Schoen (67) mijn jongste broer, wooont in Hoorn en treedt nog steeds op met zijn poppentheater in binnen en buitenland. Maar het is echt zo dat de eerste Theo Bakker ook is verdronken in de haven, zij woonden toen in de Spoorstraat naast ons en daarna noemden zijn ouders het volgende kind ook weer Theo en dat is de Theo waar jij dus verliefd op was. Toen het gezin later aan de haven van Enkhuizen woonden is ook de kleine Jacob in de haven verdronken. Vreemd om te lezen is dat Theo wel weer in Nederland terug is geweest en dat hij toen geen contact heeft gezocht met zijn oude buurtgenoten, vind ik jammer. Maar ik kwam een video verslag tegen op You Tube waarin Theo voor een Nieuw Zeelands TV station zijn verhaal vertelt over vroeger in Nederland. Daarin heeft hij het ook over zijn vader en moeder. Ik heb dat video verslag op mijn Facebook pagina staan. Als je mijn Facebook vriend wordt kun je deze daarop dan bekijken en delen. Daarna verwijder je mij gewoon weer als vriend. Ik zou zo niet weten hoe ik je anders met deze video zou kunnen laten kennismaken. De andere kinderen Bakker ben ik uit het oog verloren, maar lees dat jij Annie hebt ontmoet. Heb zelf helemaal geen foto's van vroeger van de Spoorstraat/Havenbuurt, ook niet van Theo en vind dat wel jammer. Ik hoop dat je dit bericht nog leest en zie uit of je contact zoekt via Facebook.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube