Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Jeugd op de Oosterdijk

Volgende Vorige Overzicht
Onderwerp: Anekdotes geef reactie! Tell a friend 4121 Clicks Ongepast  
De vriendenclub van de Oosterdijk - Wim van Zwol staat helemaal rechts. +
De vriendenclub van de Oosterdijk - Wim van Zwol staat helemaal rechts.

Jeugd op de Oosterdijk

Dhr. Van Zwol werd geboren op de Oosterdijk en heeft eigenlijk alleen maar leuke herinneringen aan zijn jeugd. Het huis stond midden in de polder, en vierhonderd meter van de weg af. Ze hadden niet veel om mee te spelen, maar vermaakte zich met de kinderen uit de buurt en zijn broers en zussen heel goed zonder.

Hechte vriendenclub
De vriendenclub op de Oosterdijk bestond uit bijna evenveel jongens als meisjes en ze deden alles samen. Ze liepen samen naar school, hier deden ze een half uur over en liepen dit stuk vier keer per dag. Als ze geen school hadden stonden ze samen te kletsen op de dijk of speelde ze met een oud onderstel waar ze een aardappelbak op gemonteerd hadden. Daar waren ze uren zoet mee. Ze deden alles samen, jongens deden wat de meisjes deden en andersom. In het voorjaar maakte de jongens ook bloemenkransjes en gingen de meisjes mee bootje varen. “We hadden een hele gezellige club met elkaar.”

“Ik was de laatste uit een gezin van negen. Ik kreeg nog een jonger zusje, maar die overleed toen ze drie maanden oud was. Toen ik voor het eerst naar school ging, ging mijn oudste zus er alweer vanaf. Nu zijn mijn zus van 87 en ik nog met z’n tweeën over van de negen.”

Verhalen verteller
“Mijn vader was tuinder. Ik ging graag met hem mee naar het land. Hij kon namelijk ontzettend goed verhalen vertellen. Zelfs als hij een boek had gelezen kon hij het woordelijk navertellen en daar genoot ik enorm van. Hij verbouwde bloemen en groente voor Sluis & Groot en nog een aantal anderen. Onder andere erwten, bonen, witte kool en koolraap. De firma betaalde één keer per jaar uit, dus bijna alles wat er in de tussentijd werd gekocht ging op de pof, zelfs bij de bakker. Want als de firma nog niet had betaald, kon mijn vader ook nog even niet betalen. Maar dat was heel normaal toen.”

Wisselvallige geitenmelk
“Mijn vader had als hobby wat geiten en wij dronken daar de melk van. Het mooie was dat we altijd precies konden vertellen waar de geiten hadden staan grazen. Als ze in het gras hadden gestaan was de melk heerlijk. Maar als ze hadden gegeten van het onkruid en de nachtschade was de melk bitter. Bij koeienmelk had je daar geen last van, want die eten dat niet, geiten eten alles.”

‘Natuurfreakjes’
“Mijn vader wist veel van de natuur en de geneeskracht ervan. Zo kreeg hij in de herfst last van zweer op zijn handen. Dan haalde hij jonge takken van een vlierboom en draaide van de laag onder de buitenste barst groene pilletjes. Na twee dagen was de zweer weg.”

“We waren met de vriendenclub ook echte natuurfreakjes kun je wel zeggen. We gingen vaak naar een plek bij het water waar slib werd aangevoerd. Uit de ‘slibberd’ zoals wij dat noemde, haalde we blaadjes van de zuring en bitterzoet. Dat groeide daar allemaal. “

Werk en vrouwen
Iedereen van de club van Wim van Zwol ging uiteindelijk een andere kant op. Na de basisschool gingen er een aantal aan het werk, of naar een andere school. “Toen we een jaar of 18 waren raakte we helemaal uit elkaar, toen kwamen er vrouwen in het spel en kregen de buurmeisjes vriendjes in Andijk of andere plaatsen.”


Carina Jonker

Met dank aan de heer Van Zwol

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube