Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Hooien

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 2/4/13 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes geef reactie! Tell a friend 13379 Clicks Ongepast  

Hooien

Heel lekker weer was het toen ik een keer op het Weelenpad fietste. Dat Weelenpad is vanuit Enkhuizen mooi aangelegd, niet recht uit, recht aan, maar slingerend door weilanden en een stukje bos, richting Lutjebroek. Alle jaargetijden is het mooi om daar te fietsen en op dat moment was het gras langs het pad hoog genoeg om te worden gemaaid. Een tractor bestuurd door één man met daarachter een maaimachine deed al het werk. Het gemaaide gras bleef in mooie, lange rijen liggen om te drogen

 

Een tijdje daarna zag ik langs dat Weelenpad weer die man op zijn tractor met daarachter een machine die het hooi verzamelde, oprolde tot een grote, vaste rol. Een paar ijzeren armen staken uit de machine en die wikkelden zwart plastic om de hooibaal en hup, de machine poepte een grote, zwarte bol uit. De ene na de andere zwarte bol kwam op het veld te liggen naast het pad. Eén man die al dat werk verzette.

 

In de vorige eeuw was mijn opoe van moederskant samen met een aantal van haar zusters nabij de Oosterdijk aan het hooien. Met een zeis maaiden ze het gras, met grote harken keerden ze af en toe het te drogen gras en staken dat later met hooivorken op in hooiroken. Vele handen maakten licht werk en zo had ieder wat te doen. Nu doen velen niets, maken machines het werk licht, maar of de mensen er vrolijker op zijn geworden?

 

Op de foto: eerste van links, onbekend. Tweede van links, met zwarte rok Marijtje Broekhuizen-Bruijn. Zij werd ruim honderd jaar en was getrouwd met slager Broekhuizen van het Spaanschleger. Derde van links, Kee v. Dam-Bruijn. Vierde van links, vooraan met zeis, Ka Stelling-Bruijn (moeder van Simon Stelling, hij was een bekende voetballer bij West-Frisia en later ook zijn zoon, weer een Simon). Daar achter, alleen haar gezicht is te zien naast de steel van de zeis, Meink Dekker-Bruijn, getrouwd met Jacob Dekker (opoe o.a. van Jaap, Simon, Klaas en Frans Dekker). Tweede van rechts, Pietertje v.d. Leek-Bruijn, werd op haar 23ste al weduwe en ook zij werd ruim honderd jaar. Ze is nooit hertrouwd, woonde en dreef een winkeltje op het Sijbrandsplein. Zij was de moeder van Piet v.d. Leek, broodventer bij de Broodfabriek. Helemaal rechts mijn opoe, Maartje Koedooder-Bruijn.

 

Er waren nog twee zussen, Geertje Eylander-Bruijn en Aaltje Feller-Bruijn, die buiten Enkhuizen woonden. Ook waren er twee broers, Pieter Bruijn (vader van o.a. Wiebe Bruijn, bekende klarinettist van het KSM) en Klaas Bruijn, getrouwd met Grietje Bart, hun huwelijk bleef kinderloos. Allen waren kinderen van Cornelis Bruijn (1849) en Marijtje de Vries (1857). Dat echtpaar (mijn overgrootouders) woonde op hun oude dag in het (weduwen)huis van stichting Johanna Margaretha de Vries in de Westerstraat van Enkhuizen.

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube