Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
5.0
1 stem

Hangjongeren

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 2/4/11 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes geef reactie! Tell a friend 4354 Clicks Ongepast  
Dick Schekkerman tijdens zwempartij temidden van zijn familie en buurkinderen. Foto gekregen van Akkie Visser. +
Dick Schekkerman tijdens zwempartij temidden van zijn familie en buurkinderen. Foto gekregen van Akkie Visser.

Hangjongeren

Het lijkt een probleem van deze tijd maar vroeger had je ook al hangjongeren. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig stond bijvoorbeeld op de hoek van de Westerstraat/Van Bleiswijkstraat, tegenover IJzerhandel Schaap (later Scholten, nu bakkerij Rood) vaak een groep opgeschoten jongelui. Meisjes en vrouwen werden er nagefloten en menigeen die er verder passeerde werd voor de gek gehouden of luidkeels van commentaar voorzien. Aan de gevel van IJzerhandel Schaap, aan de kant van de Melkmarkt hing in die jaren een groot reclamebord voor ‘hang’sloten met daarop afgebeeld man met pet en een boeventronie, met de tekst: ‘Lips sluit alles’.

Overlast

Zelf behoorde ik tot de ‘hangjongeren’ van de Breedstraat en luidruchtig bivakkeerden we daar vaak op de stoep van de Oud-Katholieke kerk. Woest kwam op een gegeven moment Dick Schekkerman, die koster was van die kerk en er naast woonde, naar buiten en brulde: ‘sodemieter naar de Zuerdiek!’ Dan liepen we doodgemoedereerd naar de overkant en nestelden ons op de vensterbank en de stoep van de viswinkel van Klaas Visser. Op een gegeven moment tijdens een stoeipartij daar, ging er een van ons door een raam van het er naastgelegen huis en even later stond trillend van woede (of zenuwen) de oude buurman Kofman in zijn jaegerhemd en -lange onderbroek buiten op straat.

Betalen

Beschaamd legden we hem uit dat zoiets niet de bedoeling was en boden aan om direct naar schilder Sikkens in de Drie Groene Eikels te gaan om te vragen of deze de ruit wilde repareren. Omdat het al later op de avond was kon dat niet gelijk meer gebeuren en provisorisch zette de oude baas er zelf een of andere plaat tegen aan en kroop weer in zijn bedstee, waarin buurvrouw Kofman de hele tijd boos was blijven liggen. Met zijn allen lapten wij ‘hangjongeren’ de kosten bij elkaar en daarna dachten we er wel aan die erg oude mensen niet meer zo lastig te vallen.

Zuiderdijk

Met Schekkerman kwam het ook helemaal weer goed en hij ging zelfs met ons mee naar de ‘Zuerdiek’ om daar te zwemmen. We gingen niet naar het zwembad in de bocht van de Zuiderdijk want daar moest je betalen, maar achter de dijk waar nu ongeveer de Draka/Polva is. Als we dan te water gingen raadde Dick andere mensen aan die daar ook op de dijk zaten om wat hoger op te gaan zitten, ‘want wij gaan te water’ en wees hij naar mij en hem zelf, twee magere panlatten. Iedereen lachen vanzelf.

Schoolzwemmen

Ook vanuit de lagere school A op de Kuipersdijk liepen we naar de Zuiderdijk om daar met de klas te gaan zwemmen. Over het betonnen bruggetje, de omgelegde Burgwal en spoorwegovergang langs de wachters woning liepen we richting De Daklozen. Zo werd het gebouwtje genoemd waar in vroegere jaren dakloze mensen werden opgevangen en dat langs een weg stond waar nu de Draka/Polva is. ’s Zomers zagen we bij De Daklozen wel eens woonwagens staan, wagens die getrokken werden door paarden. Die woonwagenbewoners liepen met een scharensliep door de stad en belden aan bij de mensen en vroegen of ze hun scharen en messen mochten slijpen. Ook waren er die een draaiorgel hadden en er mee door de stad gingen.

Droogzwemmen

Op de Zuiderdijk leerden we droogzwemmen van meester Schermer (later had hij Zwemschool Schermer) die toen onze leraar was in de vierde klas van de lagere school A. Met hem gingen we ook in een autobus naar het overdekte Pesibad in Alkmaar om daar in de winter het op de Zuiderdijk geleerde in praktijk te brengen. Met schoolzwemmen in het water van het IJsselmeer was ik altijd aan het ‘pootje douwe’ want ik bleef maar niet drijven en zo leek het net of ik zwom. In het Pesibad moesten we vanaf de duikplank in het water springen en ik hoopte maar dat je er kon staan. Het leek alsof ik niet meer boven zou komen zo lang duurde het onder water zijn. Half in paniek krabbelde ik naar de rand van het bad en kon bij een trapje de kant opklimmen. En wat denk je? Moest toen aan hengel vastgebonden leren zwemmen, wat een afgang!

Op de foto v.l.n.r: Op de rug gezien Akkie Visser en Marja Schekkerman, met petje Johan de Vries, Lies Visser, Elly Loots, Dicky Schekkerman, Dick Schekkerman, Frits de Vries en Hans Visser (met hoed).

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube