Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Fotografie

Volgende (inactief) Vorige Overzicht
Avatar van op 2/5/13 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes geef reactie! Tell a friend 19096 Clicks Ongepast  
Andries Zwaan van Foto Zwaan zet ons in de houding op de binnenplaats van het Zuiderzeemuseum, 1966. Dia door broer Cees Schoen. +
Andries Zwaan van Foto Zwaan zet ons in de houding op de binnenplaats van het Zuiderzeemuseum, 1966. Dia door broer Cees Schoen.

Fotografie

Niet alleen op Internet is de Kroniek van Enkhuizen te vinden. Meestal staat er woensdags een artikel voor die Kroniek ook in de Enkhuizer Courant, geschreven door Oud-Enkhuizen voorzitter Klaas Koeman. In deze artikelen wordt telkens een gebeurtenis uit een  bepaald decennium beschreven en nu zijn daarin de jaren zestig uit de vorige eeuw aan de beurt. In diezelfde jaren zestig zijn de meeste stellen uit onze vriendenkring van toen getrouwd, ook ikzelf.

 

Mijn eerste werkkring was in 1957 bij drukkerij Posthuma tegenover het Stadhuis van Enkhuizen. Elke donderdag moest ik het daar gedrukte Weekblad van het Apostolische Genootschap boven in het kantoor, voor aan de Breedstraat helpen verzendklaar maken. In die tijd was donderdag de goedkoopste dag om te trouwen en menig paar trouwde daarom op die dag. Boven, vanuit het kantoor zagen wij daarom vaak donderdags aan de overkant op de stoep van het stadhuis de ceremonie voor de gezamenlijke familie trouwfoto. Fotograaf Bedijs van studio Flevo uit de Westerstraat leek er wel het monopolie op te hebben en bedrijvig dirigeerde hij iedereen op de juiste plek

 

Zelf kozen wij in 1966 voor de toen net begonnen fotograaf Andries Zwaan om ons trouwen in beeld te brengen. Zwaan had zijn winkel in de Vijzelstraat nog niet klaar maar dat belette hem niet om de opdracht aan te nemen. Een paar dagen na onze trouwdag kwam Andries aan de deur vragen of hij de trouwjurk van mijn vrouw een poosje mocht lenen. Dat was oké en met de jurk op zijn arm stapte Andries voorzichtig in zijn auto.

 

Foto Kino Zwaan in de Vijzelstraat was klaar voor de officiële opening. De openingshandeling was, door met een Polaroid camera een foto te maken van een in de winkeldeur staande etalagepop gehuld in de trouwjurk van mijn vrouw. Fotograferen met een polaroid camera was toen net in zwang en uiterst modern. Maar trouwfoto’s werden nog met een gewone camera genomen en in zwart/wit afgedrukt. Al snel na de opening van Foto Kino Zwaan hing er van ons trouwen uitvergrootte foto’s in zwart/wit in de etalage.

 

Als waardering voor het lenen van de trouwjurk kregen wij de uitvergrotingen uit de etalage en de helft van onze trouwreportage cadeau van Foto Kino Zwaan, zoals het bedrijf werd genoemd.

Later verhuisde Foto Kino Zwaan naar de tabakswinkel van Wiggert Brouwer in de Westerstraat/hoek Pekelsteeg. Een flauwe mop deed toen nog de ronde: ‘Wiggert Brouwer leit slecht hè?’ Oh? ‘Ja, valt niet mee op zo’n bochel.’ De goede man was niet alleen klein van stuk maar ook behept met een bochel.

 

Polaroid fotografie is praktisch uit het tijdsbeeld verdwenen sinds de opkomst van digitale fotografie en ook Foto Kino Zwaan is niet meer. Wel is op dezelfde plek weer in de Vijzelstraat van Enkhuizen nu de fotozaak Foto&Zo. Die zaak is onder andere van onze ex-Miss Nederland, Petra Hoost. Maar dat is weer een ander verhaal.

 

  

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube