Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Drukkerij Over de Linden/Posthuma failliet

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 7/10/09 door Marinus Schoen
Jong personeel drij. Posthuma eind jaren '50 begin '60. Bovenster rij: Mieke Visser, Akkie Visser, met pet Gerrit Pieters. Onderste rij: Lies Visser, Wim Dijkstra, Jenny Valk en Dineke Bok. +
Jong personeel drij. Posthuma eind jaren '50 begin '60. Bovenster rij: Mieke Visser, Akkie Visser, met pet Gerrit Pieters. Onderste rij: Lies Visser, Wim Dijkstra, Jenny Valk en Dineke Bok.

Drukkerij Over de Linden/Posthuma failliet

Drukkerij Over de Linden/Posthuma failliet.
Vandaag lezen we dat helaas in de Enkhuizer Courant. Ook stond er te lezen dat beide drukkerijen stevige concurrenten waren van elkaar. In 1957 trad ik in dienst bij drukkerij Posthuma, toen nog gevestigd aan de Breedstraat tegenover het stadhuis.


Als leerling handzetter moest ik regelmatig naar drukkerij Over de Linden om het een en ander van ze te lenen of terug te brengen.

Het grafische vak was een apart vak waar een 12-delig rekenstelsel werd toegepast. De cicero maat (ook Augustijn genoemd) bestond uit 12 punten en alles was in cicero lengte. Een tabel maken bijvoorbeeld was een ingewikkeld smoutje dat je maakte met koperen haarlijnen, 1- en 2- puntslijnen, dubbele haarlijnen of stompfijne lijnen, 2- of 3 punts volvette lijnen, in zoveel cicero lengte en vulde je op met loden holwit. Letters in spiegelschrift op z’n kop lezen, etc. Voor een leek eerst niet te bevatten. Je werd dan ook regelmatig in de maling genomen en naar Over de Linden gestuurd om bijvoorbeeld een ons rasterpuntjes of een elektrische corrigeertang te halen.

In de Torenstraat waar toen drukkerij Over de Linden was gevestigd stapte je de deur van de zetterij binnen (nu stap je daar café de Lange Jan in) en liep naar de chef zetterij Ger van Dam. Hij stuurde je met een stalen gezicht door naar de heer Lub en die verwees je naar Jan van Dam de machine zetter. En een lol dat ze hadden. Beschaamd droop je af maar later deed je hetzelfde met de volgende leerling. Bij het samengaan van beide drukkerijen werkte ik daar niet meer, maar weet wel dat niet alleen de drukkerijen samengingen maar ook, middels het huwelijk, een dochter van directeur Posthuma en een zoon van directeur De Jong van drukkerij Over de Linden.

Van stevige concurrentie, zoals ook in het bericht stond te lezen heb ik nooit iets gemerkt, eerder van collegiale vriendschap.
Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Commentaar op dit artikel:
2 reacties op dit artikel
  • Re: Drukkerij Over de Linden/Posthuma failliet
    Gepost door Akkie Laan-Visser, op 7/10/09
    Ja jammer he dat de drukkerij nu failliet is.ook ik heb daar gewerkt toen nog alleen Posthuma van 1959 tot 1967,hele fijne mensen de Baas en zijn Vrouw mijn chef was David een Oosterijker ( Prachtig allen dat gebroken taaltje al) Ik heb daar altijd met heel veel plezier gewerkt in de binderij heel veel ging toen nog met de hand of met kleine machines Akkie laan visser foto rechts boven met collegaa"s

  • Re: Drukkerij Over de Linden/Posthuma failliet
    Gepost door bob de bruin, op 27/6/13
    In 1953 begon ik als drukkers leerling bij Over de Linden toen nog onder de leiding van Bouke Bais en Mnr Buisman. Mijn leermeester was Simon Stelling (de eerste semi-professionele voetballer in Enkhuizen) Bais was toen de baas op de vloer en tekende alles af voor het gedrukt kon worden en Buisman was de vertegenwoordiger. Wij drukten een enorme varietijd van drukwerk. Bart Kamp, Simon Stelling,Jaap Hartog (Dirigent van het Enkhuizer Accordeon orkest)die me zo voor de geest komen.In de zetterij Lub as de voorman en de van Dam broers, vakmannen van formaat. We drukten alles, van zaadzakjes tot volledige boeken in 4 kleuren. Ik kijk met plezier terug op de tijd die ik daar doorgebracht heb en heb de "drukkers kunst" daar geleerd met een kwaliteits bewustzijn die mij in mijn drukkersloopbaan door de wereld goed van pas is gekomen. Mijn Vader was Otto de Bruin en werkzaam in de expeditie en verzorger van het tweede Elftal van West Frisia. Ik ben nog steeds betrokken met drukwerk maar nu aan de zeefdruk kant. Groeten van Bob de Bruin

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube