Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Dol op grootse evenementen!

Volgende Vorige Overzicht
Onderwerp: Anekdotes 2 reacties Tell a friend 4465 Clicks Ongepast  

Dol op grootse evenementen!

De heer Brink (1922) is geboren en getogen in Grootebroek, maar kwam vroeger als kind al veel in Enkhuizen, waar hij later ook is gaan wonen. Er zijn een aantal dingen die hij prachtig vond aan de stad. Hij vertelt hierover in Westerhof, waar hij op dit moment samen met zijn vrouw woont.

Vogels en aapjes

Om te beginnen vond hij het Snouck van Loosenpark het mooiste. “Een schitterend park met een prachtige volière met tientallen mooie vogeltjes. En ook een paar aapjes in een kooi. Onvergetelijk! In die tijd kwam ik er vaak. Later is het park gerestaureerd en is de volière verdwenen. Deze moest plaatsmaken voor van die groene schuurtjes. Bij de laatste restauratie zou hij terug komen, maar dat is nooit gebeurd. Dat spijt mij altijd nog, en met mij vele oud Enkhuizers.”

‘Enkhuizen, slechte stad!’
“Rond het jaar 1935, in onze pubertijd, werden we door de kerk streng toegesproken. Vanaf de kansel werden we toegeroepen dat we niet naar Enkhuizen mochten, want dat was een slechte stad! Want er waren daar veel meer cafés en ze waren bang voor ‘gemengde verkering’ tussen katholieken en protestanten. Maar ik had vrij moderne ouders en ging dus evengoed naar Enkhuizen, ook omdat daar veel meer te doen was.

"En ondanks dat het nog ver voor de seksuele revolutie was, waren er wel al geruchten over sleutelclubs. Vooral hier in het verzorgingstehuis met veel mensen uit dezelfde tijd, merk je dat er nog steeds wordt geroddeld over de mogelijkheid wie daar toen aan meededen."

Grote evenementen
De heer Brink was dol op grote evenementen zoals het drumbandfestival van Dindua. “Het grote ontvangst bij het stadhuis en dan in mars door de stad naar de sportvelden, weergaloos mooi! Op de sportvelden werd dan met veel publiek de concours gehouden.”

Ook de wedstrijden van Westfrisia werden toen nog, rond de jaren 40 en 50, drukbezocht. “Natuurlijk ver voor betaald voetbal. Westfrisia speelde toen in de 2e klasse KNVB. Als ze zondags moesten voetballen was het druk van de mensen die op de fiets kwamen om te kijken. De tribunes zaten vol en langs de lijn stond het vijf rijen dik.”

“Wat je toen ook nog had waren wc-tonnen. Toen werden de behoeften nog gedaan in een ton. Deze werden eens per week opgehaald en in een gebouwtje bij het voetbalveld verwerkt. Daar kon je dus ook van genieten als je bij Westfrisia langs de lijn stond!”

“Toen kwamen er nog zo’n 1500 man op af en stond het bij het voetbalveld vol met honderden fietsen, nu mag je blij zijn als er 100 man zit.” Even in gedachten gaat Ger Brink terug in de tijd, “Er zijn zoveel dingen verdwenen en dat doet een beetje pijn.”
 
 
Carina Jonker

Met dank aan de heer Brink

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Commentaar op dit artikel:
2 reacties op dit artikel
  • Re: Dol op grootse evenementen!
    Gepost door Marinus Schoen, op 26/9/09
    Het KSM (Koninklijk Stedelijk Muziekkorps) uit Enkhuizen zorgde 100 jaar voor een avondvullend programma. In 1971 deed de lady-speaker haar intrede die op onderhoudende wijze de uit te voeren werken in leidde. Dat gaf meer kleur en cachet aan het geheel, aangenaam voor het publiek en ook voor de dirigent en de leden. Vanaf 1978 werd Ger Brink de vaste presentator. Het 'aan elkaar praten' van de programma-onderdelen was bij hem in zeer goede handen, zodat hij in hoge mate bijdroeg tot het slagen van de concertavonden. Bron: Rondom de Zuidertoren - 1890-1990 100 jaar Koninklijk Stedelijk Muziekkorps Enkhuizen

  • Re: Dol op grootse evenementen!
    Gepost door pieter simon groot, op 4/2/10
    Ja, die voetbalwedstrijden op zondag van Westfriesia! Als ik dan zondagmiddag met mijn ouders ging wandelen over de vest, kwamen we ook langs, wat mijn vader de gereformeerde tribune noemde. Daar stonden dan op de vest al die genen die niet naar het voetballen op zondag mochten gaan kijken van de kerk!!

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube