Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Dokterspraktijk

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 3/2/13 door Marinus Schoen
Onderwerp: Diversen geef reactie! Tell a friend 10749 Clicks Ongepast  

Dokterspraktijk

Binnenkort wordt het nieuwe Medisch Centrum aan de Molenweg in Enkhuizen opgeleverd. Ziet er mooi uit zo van buiten, geen saai gebouw, maar net alsof het allemaal aparte herenhuizen zijn. Verschillende plaatselijke huisartsen zullen daarin praktijk gaan houden, waaronder ook de huisartsen Blijendaal & de Vries. Bezoekers aan hun praktijk op de Breedstraat konden daar in de wachtkamer foto’s zien hangen van hun voorgangers.

 

Doktersjas

De dokter vóór Blijendaal & de Vries, dokter Van der Veer bracht een totale verandering in benadering van de patiënten. Die dokter, niet meer gekleed in een witte doktersjas, maar soms gewoon in een T-shirtje en spijkerbroek zittend op zijn bureau in plaats van er achter, daarvan wist je in het begin gewoon niet hoe of je het had. Hij haalde je zelf op uit de wachtkamer en amicaal werd je benaderd. Als je bij wijze van spreken meerdere klachten tegelijk had, opperde hij een keer bij een vriend van ons: ‘gelijk maar een APK-keuring?’ Deze vriend was ‘not amused’ toen maar wij konden er om lachen.

 

Injectie

Vóór dr. Van der Veer was in deze praktijk dr. Sundermeijer. In zijn wachtkamer ging een tringbel die je op jou beurt naar de spreekkamer riep. De meestal ernstig kijkende dokter ontving je zittend achter zijn bureau in een witte dokterjas. Je kunt je dat haast niet meer voorstellen maar soms rookte de dokter gewoon een sigaret tijdens het consult. Het praktijkgebouw van dr. Sundermeijer was in de Van Bleiswijkstraat, daar waar nu een tandarts in zit. In die tijd kwam je eigen huisarts ook ’s avonds bij je thuis als dat nodig was, want Dr. Sundermeijer heeft mij een keer ‘s avonds heel laat een pijnstillende injectie toegediend.

 

Gebroken been

Zìjn voorganger in die praktijk, dr. Van de Heide, hield praktijk in een gedeelte aan de zijkant van zijn woning, genaamd De Wieke. Die naam kun je nog steeds lezen op een grijze gevelsteen aan dat huis, ook in de Van Bleiswijstraat. Dr. Van der Heide is een keer’s avonds in mijn ouderlijk huis op de Breedstraat een poosje televisie blijven kijken toen hij een visite bij ons aflegde. Daar kwam hij waarschijnlijk verder weinig aan toe of misschien had hij in die tijd nog geen tv. Op een keer nam de dokter mijn vader, die toen gevallen was met zijn brommer en daarbij een been brak, gewoon mee in zijn auto naar het Snouck van Loosenziekenhuis in de Vijzelstraat. Daar nam hij mijn vader op zijn rug, droeg hem de trap op van het ziekenhuis portaal en zo naar binnen. Kom daar nu nog maar eens om!

 

Onderzoek

De voorganger van dr. Van der Heide was dr. Bekkering. Die dokter kan ik mij in deze praktijk niet voor de geest halen. Heb dr. Bekkering nog wel meegemaakt als dokter van het Groene Kruis. In het Groene Kruisgebouw op de hoek Van Bleiswijkstraat/Vissersdijk (gebouw is nu verdwenen) werd je als lagere schoolkind onderzocht. Dr. Bekkering stuurde mij begin jaren vijftig nog eens zes weken naar de vakantiekolonie Zwartendijk in Egmond aan/Zee.

 

Plaquette

Of de nu nog bekende dokter Van der Lee ook arts was in deze praktijk weet ik niet. Kwam wel een inentingsbewijs tegen van mijn moeder (zie illustratie). Zij werd tegen pokken ingeënt door dr. H.C. van der Lee op 'de 21e maart 1919'. Dr. Van der Lee heeft veel betekend voor Enkhuizen en is daarvoor geëerd met een herinneringsplaquette op een monument in het Wilhelmina plantsoen. De koperen afbeelding van zijn profiel op dat monument is laatst nog door onverlaten gestolen en daarom daar opnieuw ‘hufterproef’ aangebracht in kunststof. Menig Enkhuizer jong paartje heeft op de bijbehorende bank van dat monument vertoefd…..

Als die bank eens spreken kon….. zouden in ieder geval die dieven gepakt kunnen worden.

 

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube