Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
3.0
1 stem

Dirk en Hennie Jans & Barend Rob

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 16/10/09 door Jan de Boer

Dirk en Hennie Jans & Barend Rob

Ieder mens heeft wel iets markants, maar sommige mensen zouden we niet moeten vergeten. Ze hebben geen hoge functie, of wat dan ook maar markant zijn ze wel.

Dirk en Hennie Jans, ze woonden bij hun ouders in de Kruislaan en later samen, zo lang ik ze heb gekend. Het waren twee vrijgezelle jongens, altijd vriendelijk en vrolijk. De papierfabriek in de paktuinen was het bedrijf waar ze werkten. Hennie was de slanke en Dirk was wat gezetter. Hennie had volgens mij de leiding van de twee. De papierfabriek heeft waarschijnlijk aan deze twee mensen, de meest trouwe werknemers gehad. Ze liepen iedere dag steevast op exact de zelfde tijd langs het huis van mijn ouders, je kon als het ware de klok er op gelijk zetten.

Een voorval zal ik nog even vermelden. Na de oorlog kregen we de noodrantsoenen in de metalen blikken, waar de harde koeken in zaten. De blikken waren er bij honderden met ongeveer een afmeting van 25 x 25 x 40  cm. We maakten er vlotten van en niet te vergeten er werd op getrommeld. Complete buurt drumbands waren er.
Zo ook in de Kruislaan, de kinderen van de Kruislaan waren de leden en Dirk en Hennie hadden de leiding.
Op zeker moment was er een wedstrijd georganiseerd, op de speelweide bij de zeemuur en moest er dus fanatiek worden geoefend. Dirk en Hennie waren zeer gedreven en gaven de kinderen aanwijzingen. Hennie was tambour-maître en Dirk liep achteraan om de zaak in de gaten te houden. Ik geloof niet dat onze drumband in de prijzen was gevallen, maar genoten hebben we wel, mede door deze leuke figuren.

Barend Rob vaak Barendje genoemd. Hij is naar ik heb gehoord enige jaren geleden overleden. Hij was geestelijk gehandicapt, maar kon adrem zijn in zijn antwoorden. Ze hebben lange tijd in de Vijzelstraat gewoond en zijn vader was werknemer in het bedrijf van mijn vader, hierdoor kwam ik al op jonge leeftijd met de altijd goed gemutste Barend in aanraking kwam. De meeste Enkhuizers moeten Barend wel hebben gekend. Doordat ik zelf uit Enkhuizen ben weggegaan, had ik Barend ongeveer 20 jaar niet gezien, maar toen ik hem voor het eerst weer zag, zittend in een invalidenwagen, keek hij mij aan en riep direct, ha die Jan de Boer. Dit vond ik frappant dat hij mij na zo lange tijd weer herkende.

Wat ik altijd prachtig heb gevonden was dat Barend kon zwemmen als een zeehond, hij kon zeer lang onder water blijven en kwam dan proestend en met zijn kenmerkende lach weer boven. We zwommen toen vaak met een aantal vrienden bij de zuiderdijk, in de spoorhaven of bij de sluizen en meestal zocht Barend ons wel op. Bij de spoorhaven waren we vaak aan het duiken vanaf de steiger waar de veerboten altijd keerden. De sport was dan om met een hand grond boven te komen want daar was het behoorlijk diep. Voor Barend was dit helemaal geen probleem want die kwam altijd met een hand grond weer boven.

Als we bij de sluizen zwommen, nam Barend de toeschouwers vaak in de maling. Hij dook onder water en bleef heel lang weg. Iedereen werd ongerust, maar Barend zwom onder water, naar een sluisdeur en ging met zijn hoofd net onder de eerste horizontale balk zitten, niemand zag hem en als hij hoorde dat de mensen onrustig werden, kwam hij schaterend te voorschijn. Ook Barend mogen we niet vergeten!

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Commentaar op dit artikel:
2 reacties op dit artikel
  • Re: Dirk en Hennie Jans & Barend Rob
    Gepost door Quirijn Jan Langedijk, op 9/2/10
    Met genoegen het artikel over de gebroeders Jans en Barend Rob gelezen. Wat Barend betreft kan ik me uit mijn jeugd nog herinneren dat hij 's zomers graag door de polder zwierf, hij was zoals hij dat noemde dan aan het "kanaalzwemmen". Gekleed in zwembroek liep ie dan langs de rand van de akkers en zwom door slootjes en sloten om bij de volgende akker of grasland weer bij de wal op te klauteren. Was je toevallig dicht bij de sloot aan het werk dan vond ie het fijn om es even een praatje te maken. Q Langedijk (1937)

  • Re: Dirk en Hennie Jans & Barend Rob
    Gepost door Henk Jans, op 8/9/10
    Hallo ik ben Henk Jans, zoon van Cornelis Jans en Saakje Hoekstra, de gebroeders Dirk en Hennie Jans waren uiteraard mijn ooms (broers van mijn Vader) ik ben als enige geboren Zaandammer. Mijn zuster Gre en wijlen mijn broer Gerrit zijn geboren Enkhuizers, ik heb fijne herinneringen aan mijn beide ooms, jaarlijks haalden wij mijn broer of ik hen op om te komen logeren bij ons in Zaandam. Wij woonden nog thuis en in de week dat zij bij ons waren hebben wij enorm veel lol met hen gehad, mijn ome Hennie was zeer muziekkaal en ging met mondharmonika vaak de straat op, wij woonden in een volksstraat met veel kinderen dus men begrijpt het was oer gezellig met hen. Helaas op de Kruislaan waar zij bij onze tante Fem en Opa Jans woonden was het op een gegeven moment ook over, en helaas in Enkhuizen was geen plaats voor hen en belande zij in een soort verzorgingshuis in Midwoud, waar ook het einde van hun kwam. \

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube