Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

De Westfriese Munt

Volgende Vorige Overzicht
Onderwerp: Middenstand 1 reactie Tell a friend 8828 Clicks Ongepast  
De Westfriese Munt en de ingang van de Westerkerk omstreeks 1900. +
De Westfriese Munt en de ingang van de Westerkerk omstreeks 1900.

De Westfriese Munt

Vanuit het raam kijkt hij naar de Westerkerk. En zo kan hij vanuit zijn appartement op de Vette Knol wegdromen bij de herinneringen aan zijn jeugd tegenover deze kerk. Ab Smit werd op Westerstraat 121 ter wereld gebracht in 1926. In zijn herinnering was er weinig speelgelegenheid in het centrum van de stad. Hij bracht veel tijd door in de Westfriese Munt. Deze zat destijds ook in de Westerstraat, op de plek waar nu de Hema te vinden is.

Het was een hotel restaurant met daarnaast een bioscoop met garage. Ab ging als jongetje het hele gebouw door. “Ik was daar veel. Ik wist bijvoorbeeld alle knopjes van het elektronische licht in de zaal. Ik had bij wijze van spreken toneelknecht kunnen zijn.”

Lekker eten uit de militaire keuken
“In de mobilisatietijd, dat moet ongeveer in september 1939 geweest zijn, zat de officiersmess achterin de Westfriese Munt. “Achter de garage waren grote kleedkamers. Als je daar een trapje op ging kwam je in de mess, daar aten de officieren. Uit de militaire keuken werd er eten naartoe gebracht. Omdat ik daar veel rond zwierf kon ik dat allemaal zien, en er bleef vaak eten over. Dat was heel lekker, ik heb toen vaak niet thuis gegeten maar daar. Ik kan me nog herinneren dat het gestampte snijbonen en witte bonen waren. Rats noemde ze dat, rats met bonen en vlees erdoor. Dat was lekker!”

Geheelonthoudershotel
De Westfriese Munt was specifiek voor geheelonthouders, dus er kwamen nooit dronken mensen vandaan. De familie Heiblom had daar toen de leiding. “Zij hadden zelf geen kinderen, misschien dat ik daardoor wel in trek was daar, om zo maar te zeggen. Het waren hele vriendelijk mensen. En dan was er nog Jan Groot, de kelner. Maar hij was veel meer dan dat, want hij deed onder andere ook de zaal. In Enkhuizen noemde ze hem Jan van de Munt.”


Carina Jonker

Met dank aan meneer Smit
Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Commentaar op dit artikel:
1 reactie op dit artikel
  • Re: De Westfriese Munt
    Gepost door Marinus Schoen, op 16/3/10
    De foto bij dit artikel is van heel lang terug, de Muntbioscoop (nu Hema) waaraan wordt gememoreerd staat er niet op. Ik herinner mij Jaap Water als beheerder van de geheelonthouders Westfriese Munt. In de kassa van de Muntbioscoop zat in de jaren vijftig en nog vele jaren daarna de heer Hoogkarspel. Streng keek hij je altijd aan als de film 18 jaar en ouder was en je er toch probeerde in te komen. Affiches over films die draaiden in de bios hingen bij Middenstanders voor de ramen. Menig keer vroeg ik aan mijn oom Piet Schoen van de Vogeltjeswinkel op de hoek Heiligeweg/Noorderweg en aan buurman Klaas Visser van de viswinkel op de Breedstraat om het reductie bonnetje dat aan het affiche zat. Met dat bonnetje hoefde je maar veertig cent entree te betalen. In je jonge jaren zat je derde rang, dat waren de eerste drie rijen vooraan, je voelde soms de kou van achter het doek komen en kreeg een stijve nek van het achterover omhoog kijken. Toen je werkte en zakgeld had zat je tweede rang, in je verkeringstijd balkon en getrouwd en wel eerste rang. Leuke tijd was dat toen er nog een bioscoop was in Enkhuizen.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube