Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

De 100.000ste klant van het P.E.N.

Volgende Vorige Overzicht

De 100.000ste klant van het P.E.N.

Toen op 1 januari 1917 de Kennemer Elektriciteits-Maatschappij werd overgenomen door het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland (P.E.N) waren er nog maar weinig gebruikers aangesloten op het elektriciteitsnet. In die dagen was het publiek zich er nog niet van bewust wat de mogelijkheden van elektriciteit waren. Maar hier kwam in de loop van de tijd verandering in.

Op vijf februari 1940 sloot het P.E.N. de 100.000ste klant aan op zijn elektriciteitsnet. Dit waren de heer en mevrouw Loots, wonend aan de Oosterhavenstraat 46 te Enkhuizen. Voor het P.E.N. was deze 100.000ste klant van zeer bijzondere waarde en dit lieten zij niet onopgemerkt voorbij gaan.

Een fotograaf werd naar de Oosterhavenstraat gestuurd om wat plaatjes te schieten van deze bijzondere klant. De foto’s werden samen met een artikel geplaatst in Alles Electrisch! In huis en bedrijf,  het tijdschrift voor de stroomverbruikers van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland.

De fotograaf trof mevrouw Loots in de huiskamer aan. “Het eten staat op het elektrisch fornuis en kan dus niet aanbranden, zodat ik de gelegenheid heb om met u te babbelen, terwijl u dan een foto kunt maken” meldt mevrouw Loots. Tegen etenstijd kwam de heer des huizes van zijn werkzaamheden thuis om zijn elektrisch bereide maal te nuttigen. Een goede aanleiding voor de fotograaf om van de heer Loots ook een foto te maken.

In mei 1940 waren 2409 woningen in Enkhuizen aangesloten bij het P.E.N. Bij 318 gezinnen werd het eten op elektrische wijze bereid. Dit aantal vond het P.E.N niet groot genoeg. Een stukje reclame is dan ook verstopt in het artikel: “Inwoners van deze gemeente, die nadere inlichtingen over deze kookmethode wenschen te ontvangen, kunnen zich daartoe tot hun installateur wenden of schriftelijk tot ons hoofdkantoor te Bloemendaal”. Op naar de 200.000 leden!


Iris Vinkenborg

Met dank aan mevrouw Kok-Loots

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube