Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
5.0
1 stem

Crisis

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 3/2/12 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes geef reactie! Tell a friend 6645 Clicks Ongepast  
Bovenste foto: Marie Koedooder in 1934. De andere beauty's zijn van bijna vijftig jaar geleden, v.l.n.r.: Margriet de Jong (mijn echtgenote), Lies Slok, Lies Visser en Akkie Visser. +
Bovenste foto: Marie Koedooder in 1934. De andere beauty's zijn van bijna vijftig jaar geleden, v.l.n.r.: Margriet de Jong (mijn echtgenote), Lies Slok, Lies Visser en Akkie Visser.

Crisis

Fotograferen

Welke Henkuzer heeft zich nou niet laten fotograferen bij de Drommedaris of het Vuurtje? Dat ging in vroegere jaren ook al zo. Ik kwam een foto tegen uit ongeveer 1934 van een tante van mij, zus van mijn moeder, gefotografeerd op jonge leeftijd aan het Havenhoofd van Enkhuizen. Tante Marie, net als mijn moeder geboren in Enkhuizen, maar opgegroeid in het dorp Hem. Het gezin van mijn grootouders van moederskant verhuisde verschillende keren, daar mijn grootvader loswerkman was. Hij solliciteerde als landarbeider bij boeren in verschillende dorpen en als hij werd aangenomen verhuisden ze naar het desbetreffende dorp. Zo woonden ze bijvoorbeeld in Andijk, Enkhuizen, Zwaag, Hem, Broekerhaven, enz. Hun zes kinderen zijn daardoor in verschillende plaatsen geboren, twee in Andijk, twee in Enkhuizen, één in Zwaag en één in Hem. De wereld was toen wat eenvoudiger want een aan mijn grootvader gericht schrijven, geadresseerd: F. Koedooder, arbeider te Hem, viel gewoon bij ze in de bus.

 

Fiets

In hun jonge meisjestijd gingen mijn moeder en tante Marie uit dienen in Enkhuizen, zoals dat heette. Ze werkten in gezinnen van winkeliers als meisje voor dag en nacht, met kost en inwoning dus. Ze waren er voor huishoudelijke hulp, als oppas voor de aanwezige kinderen en het boodschappen doen. Eerder (1926) was mijn moeder als 12-jarig meisje voor kost en inwoning al uit dienen bij een bakkersgezin in Wognum. Ze vertelde dat ze één keer in de veertien dagen een vrije zondag had en dat dan haar oudere zus Antje haar op de fiets vanuit Zwaag kwam halen en ook weer naar Wognum terug bracht. Op die manier zag ze haar ouders, zussen en broers nog eens. Haar zus Antje moest al op 11-jarige leeftijd bij een boerengezin uit dienen, daar hadden ze die fiets. Toch vertelde mijn moeder deze verhalen altijd met pret in haar ogen.

 

Kinderloos

Tante Marie was onze reserve moeder. Getrouwd met oom Jan van Loenen woonde ze in Bergen NH. Hun huwelijk bleef kinderloos en wellicht daarom was ze veel bij ons over de vloer. Bij ziekte van moeder nam ze de honneurs waar, voor verjaardagen en harddraverij kwam ze altijd over. Breide prachtige truien voor mijn jongere broertje en mij waarin we pronkten op school A aan de Kuipersdijk.

In 1954 logeerde ik de hele zomervakantie bij tante Marie en Oom Jan wegens ernstig ziek zijn van mijn moeder. In die logeerperiode ging ik met ze op de fiets naar Hargen naar een broer van oom en fietste ik achter ze. Toen we over een smal weggetje naast een sloot reden raakte mijn voorwiel oom Jan zijn achterwiel en belandde ik in de sloot. Boos keerden ze terug en ik moest bij ze onder de douche (die wij thuis niet hadden). Op mijn commentaar daarop werd oom nog bozer en werd ik zonder eten naar bed gestuurd. En tante zou nog wel mijn lievelingseten maken, Broeder of te wel Jan in de zak. Daar ging de broeder dus.

 

Armelui eten

Zo’n Broeder (niet te verwarren met de Hoornse Broeder) was misschien wel armelui’s eten, maar thuis vonden wij dat erg lekker. De Broeder, gaar gekookt in een linnenzak in een grote pan met water, werd overgoten met gesmolten boter en stroop. Bij de Coöperatie in de Westerstraat haalde ik voor de Broeder een dubbeltje stroop dat daar in een meegebracht leeg jampotje werd over geschept.

   

Huisrecept voor (armelui) Broeder:

 

500 gram zelfrijzend bakmeel

2 eieren

1 afgestreken theelepel zout

1 linnen zak, deze moet zo groot zijn dat er ruimte overblijft voor het rijzen

   (ongeveer een handbreedte)

1 stukje touw om de zak mee dicht te binden

1 ruime pan

Water

  (in plaats van een linnen zak kan ook een punt van een kussensloop worden gebruikt)

 

Bereiding:

Het zelfrijzende bakmeel mengen met de eieren, het zout en zoveel water dat er een stevig beslag ontstaat (zo, dat het beslag tegen de pan omhoog kruipt).

Beslag in linnenzak scheppen en deze dichtbinden.

Leg in de pan een omgekeerd schoteltje en zoveel water toevoegen dat de zak half onder water komt. Zak er weer uit halen en het water eerst aan de kook brengen, daarna de zak weer in de pan. Vuur zo hoog dat het water net niet kookt maar wel in beweging is.

Eén kant van de zak een half uur in het water, omkeren en dan de andere kant een half uur.

Linnenzak verwijderen en de warme Broeder in plakken snijden en deze overgieten met gesmolten boter en stroop.

 

Opvoeden

Als reserve moeder bracht tante Marie ons ook normen en waarden bij. Bijvoorbeeld hoe we ons moesten voorstellen, met twee woorden spreken, alstublieft en dank u wel zeggen, beleefd zijn tegen ouderen, etc. Ook thuis werd daar wel op gewezen, maar ‘vreemde’ ogen dwingen extra nietwaar? En toch noemden sommigen ons nog ‘schorem van ’t Suud’. Onbegrijpelijk, met de opvoeding van zo’n lieve, beauty van een tante, toch?

 

 

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube