Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Kermis

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 4/11/12 door Marinus Schoen
Onderwerp: Evenementen geef reactie! Tell a friend 9846 Clicks Ongepast  
Zussen Truus en Lies Slok tijdens de kermis (± 1960) van Enkhuizen op de Kaasmarkt. Achteraan: Poffertjeskraam op de Nieuwstraat. Foto van Akkie Laan-Visser. Haar tante Truus (links) en moeder Lies. +
Zussen Truus en Lies Slok tijdens de kermis (± 1960) van Enkhuizen op de Kaasmarkt. Achteraan: Poffertjeskraam op de Nieuwstraat. Foto van Akkie Laan-Visser. Haar tante Truus (links) en moeder Lies.

Kermis

Begin jaren vijftig was de kermis in Enkhuizen veel groter dan tegenwoordig. Vaste onderdelen van de kermis, bijvoorbeeld de poffertjes kraam stond op de Nieuwstraat bij de fietsenwinkel van Poen (nu Dekker). Voor de Huishoudschool stond meestal de zweefmolen en schommelschuiten en de Botsautootjes altijd op het Verlaat voor de winkel van bloemist Ramkema bij de Broodfabriek (nu appartementen complex Willigenburg). De kermis was verspreid over de Kaasmarkt, Noorderhavendijk en het Verlaat.

 

Schommelen

Schommelschuiten die je zelf moest opvoeren, was toen ook een vaste attractie. Je kunt je dat haast niet meer voorstellen bij het elektronische geweld van nu. Onlangs zag ik trouwens dat deze schommelschuiten attractie weer werd opgebouwd langs de zeemuur, in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum, daarin hoort zoiets vanzelf nu thuis.

 

Rooie koppen

Op het Verlaat werd het ‘pleintje van Roozendaal’ ook altijd benut met een of andere attractie, zoals de Boerenkarren. Waar tijdens het ratelend ronddraaien (rijden) van die karren een zeildoekkap overheen ging en de meisjes dan stiekem onder die kap konden worden gezoend. Altijd veel gejoel van de omstanders als de kap weer omhoog kwam en de passagiers met rooie koppen in die karren zaten.

 

Bibberbaan

Ook was er vaak een variëtétent waar buiten de tent eerst een voorproefje werd gegeven van wat er binnen allemaal te zien zou zijn. Bewonderend stonden we daar de capriolen telkens opnieuw te bekijken, maar naar binnen gingen mijn broertje en ik niet als 9 en 10 jarige, want dan was gelijk je kermisgeld al bijna op. De vijf dubbeltjes die we elk éénmaal kregen voor de hele kermistijd werd zorgvuldig besteed. Een dubbeltje voor de bibberbaan kon eraf, want dat was een golfbaan waarin je een pluim kon pakken voor een gratis ritje. Die pluim, vast geklikt aan een bal werd door een kermisgast op en neer gehaald aan een touw en dat lukte ons soms.

 

Botsautootjes

Bij de autoscooter kon je ‘tijden’ staan kijken naar de botsende autotootjes en soms als een van mijn oudere broers of buurjongens daar in zaten mocht je een keer mee botsen. Liever hadden ze een meisje naast zich dus heel vaak kwam dat mee botsen niet voor. Een zuurstok van een dubbeltje werd door ons pas gekocht als de kermis werd verlaten, daar had je thuis dan nog wat aan. Een kokos makronen broodje van een dubbeltje kochten we samen voor onze moeder, dat was het enige wat ze lekker vond uit de kermissnoepkraam. Zo hadden we allebei nog een kwartje over voor een andere dag naar de kermis.

 

Vuurwerk

De Harddraverij kermis was meestal veel kleiner en kwam vaak niet verder dan het pleintje van Roozendaal. Maar de botsautootjes waren er altijd en stond dan voor de Huishoudschool.

Na het draven ’s avond naar het vuurwerk dat werd, toen wij in die tijd in de Spoorstraat woonden, afgestoken op het terrein van de Werf aan de Paktuinen. Met de jas aan in het gras gezeten op de walkant voor ‘Die Port van Cleve’ keken we vol ontzag naar de prachtige vuurspuwende, ronddraaiende creaties die daar waren opgebouwd. Aan het eind van het gebeuren stond dan in brandende letters: TOT VOLGEND JAAR. Heel anders dan nu, waarbij alleen vuurpijlen onder donderend lawaai de lucht ingaan.

  

Locatie

Na de renovatie van het uitgaansgebied Kaasmarkt/Noorderhavendijk van een aantal jaar geleden zwalkt de kermis van Enkhuizen nu van de ene locatie naar de andere en ook nog zonder botsautootjes. Die attractie wordt node gemist door de kleinkinderen en hun vriendjes zeggen ze, en wellicht niet alleen door hen. Hopelijk vindt men een ruimere, vaste locatie voor de kermis en wordt deze weer als vanouds beleefd.

 

 

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube