Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Huisjesmelken

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 3/6/12 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes geef reactie! Tell a friend 6778 Clicks Ongepast  
Vrijdom nr. 1, 1969. Oudste zoon Erwin Schoen (staand) met Peter Karremans op fietsje (zoon van Trudy Visser en Hans Karremans. Zij woonden toen op nr. 5. +
Vrijdom nr. 1, 1969. Oudste zoon Erwin Schoen (staand) met Peter Karremans op fietsje (zoon van Trudy Visser en Hans Karremans. Zij woonden toen op nr. 5.

Huisjesmelken

Begin 1966 had ik trouwplannen en zocht naar een woning. Op het woningbureau vroeg degene die over de toewijzing van huizen ging: ‘Wie ik dacht wel niet te zijn’. Op mijn verbouwereerde antwoord dat wij al meer dan drie jaar stonden ingeschreven, lachte hij schamper en stond ik onverrichte zake weer op de stoep van het Stadhuis, waarin het woningbureau toen was gevestigd. In die tijd was Vozel v.d. Zel een collega van me. Van der Zel met zijn witte pet (oud-keeper v.v. Westfrisia) was een bekende figuur in de stad en hij had altijd veel te verhalen. Zo wist hij iemand die een huis te koop had. De bewuste eigenaar van dat pand woonde in het café aan de Havenweg waarin eerder een mij goedbekende familie woonde.

 

Hele rij

Toen ik de bewuste man in het café vertelde waar ik voor kwam nodigde hij mij in zijn woonkeuken en zei toen, dat van de rij woningen op het Vrijdom, nr. 1 te koop was. Zesduizend gulden moest hij er voor hebben. Ik nam dat ter kennisgeving aan en zou dat overleggen met mijn aanstaande. Op mijn werk later vertelde ik Van der Zel wat de vraagprijs was en hij schaterde het uit en zei dat die man de hele rij (vijf woningen) voor vijftienduizend gulden had gekocht. Hij vroeg mij er dus het dubbele voor. Ik weer naar het café aan de Haven en werd weer in de keuken genodigd. ‘Drieduizend gulden geef ik ervoor’, zei ik. De ogen van de man rolden bijna uit zijn kop en hij brulde: ‘daar koop je nog geen schuurtje voor!’ Toen ik liet merken dat ik wist wat hij voor het hele rijtje had gegeven bond hij wat in. Vijfenhalf duizend gulden zei hij, en zoniet dan hoefde ik niet meer terug te komen.

 

Westerhof

Het bewuste huis was toen nog wel bewoond door een oude man, maar deze zou met een half jaar naar het bejaardenhuis vertrekken, vertelde hij nog. Nu kende ik de zoon van die oude man, hij was ooit een collega van mijn vader en ben hem eerst gaan vragen of dat wel zo was. ‘Ja’, zei de zoon, ‘het klopt dat mijn vader als eerste op de lijst staat om naar Westerhof te gaan’ en hij dacht dat het ongeveer wel zo zou lopen. Die zoon ging samen met ons naar zijn vader die Vrijdom 1 van de man aan de Haven huurde en liet het huis van binnen zien. Wij besloten om Vrijdom nr. 1 voor de overeengekomen prijs te kopen.

 

Geen woning

Maar de oude heer verkaste mooi niet na een half jaar, er was een urgentie geval voor gegaan in het bejaardenhuis. Wij waren ondertussen getrouwd maar hadden daardoor geen woning om in te wonen. Toen kwam Zuider Havendijk 42 vrij. Een bouwval bijna, maar we togen naar de eigenaresse in de Semeijnstraat en zij had geen bezwaar als wij erin trokken. Vijf gulden huur vroeg ze en dat betaalde die oude baas ons ook die nog in ons huis op ‘t Vrijdom woonde. Het woningbureau moest nog wel toestemming geven en diezelfde man die daar eerder over ging zei niet direct van ja. We zagen hem later vanuit het huis van mijn ouders op de Breedstraat, van waaruit je recht naar het pand op de Zuider Havendijk kon kijken, dat pand betreden met een oudere vrijgezel, die de woning ter stond af wees omdat ze beiden ter plekke door de vloer gingen. Toen kregen wij alsnog die woning toegewezen.

 

Inflatie

Na de ‘bouwval’ met mijn familie te hebben opgeknapt hebben we er maar één jaar in gewoond, toen kwam ons eigen huis op het Vrijdom vrij en nadat ook die woning onderhanden was genomen door de vaklui in mijn familie trokken we daar in. Vanaf het Vrijdom zijn we later nog een aantal malen verhuisd, om bijna acht jaar geleden te verkassen naar de buitenwijk Gommerswijk-Oost. In een mooie, ruime wijk, met bruggetjes, vaarten en veel groen kochten we daar een woning.  Na vanzelf eerst weer te hebben onderhandeld met een makelaar. Diezelfde makelaar vertelde ons toen dat hij Vrijdom nr. 1 kort daarvoor had verkocht voor 139.000 Euro!

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube