Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Televisie

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 4/12/11 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes geef reactie! Tell a friend 5733 Clicks Ongepast  
Links het bewuste tv-toestel. V.v.n.a.: Hans, Klaas, Pa, Rinus, Moe en Piet Schoen. Cees zat in Militaire Dienst. Eigen foto. +
Links het bewuste tv-toestel. V.v.n.a.: Hans, Klaas, Pa, Rinus, Moe en Piet Schoen. Cees zat in Militaire Dienst. Eigen foto.

Televisie

Sinterklaas 1957 kregen wij thuis televisie. Nou ja kregen, mijn oudste broer Piet die toen al een aantal jaren werkte had het geld voor dat televisietoestel opgespaard en hij was zo aardig deze in de huiskamer te plaatsen. Later toen hij trouwde nam hij het toestel trouwens wel mee.

Breedstraat
Voor dat wij thuis televisie hadden mochten wij, jeugd van de Breedstraat wel eens televisie kijken bij de familie W.P. de Jong die ook in de Breedstraat woonde. Zij waren toen vrijwel de enige daar die een televisie hadden. Woensdagmiddag mocht er een aantal kinderen van de Breedstraat bij hen komen kijken naar een kinderprogramma en je nam er twee centen voor mee. Voor die twee centen kregen we tijdens het kijken een toffee en na afloop als we weer naar buiten gingen nog een. Ondanks dat W.P. de Jong, directeur van drukkerij Over de Linden in de Torenstraat, een gezin had met vijf kinderen, lieten ze ons toch ook mee genieten.

 

IJsje

In de Kwinta op de Melkmarkt bij Jo Stavenuiter kon je woensdag- en ik meen ook zaterdagmiddag naar kinderprogramma’s op de televisie komen kijken. Je moest dan wel iets bij hem bestellen, maar een ijsje van vijf cent was daarvoor genoeg. Met zijn allen op de grond gezeten keek je erg omhoog naar het televisietoestel dat op een hoge kast was geplaatst. Jo stond achter de bar en hield de boel in de gaten opdat er geen geklooi kwam. Bij onenigheid of gekibbel werd je direct verwijderd.

 

Buren

Goed voorbeeld doet goed volgen en toen er dus bij ons in de kamer een televisietoestel stond nodigden mijn ouders niet de jongeren van de buurt, maar af en toe oudere buurtjes uit. Niemand in onze nabije omgeving had toen nog een televisietoestel. Naast ons woonde de familie Willem Loots en Opa Loots die bij het gezin van zijn zoon inwoonde zat bij ons in de kamer in een leunstoel zich te verwonderen over zoiets onvoorstelbaars. Telkens sloeg hij daarbij op zijn knieën en riep hij uit: ‘ Hoe is ’t mogelijk, hoe is ’t in Godsnaam mogelijk’. Helemaal van zijn stuk gebracht ging opa na ‘de voorstelling’ weer naar huis.

 

Kleermaker

Ook buurman Herman Tilder, die met zijn zus Marretje even verderop in de Breedstraat woonde, zat bij ons in de kamer televisie te kijken. Herman, een kleine man met een bochel, was kleermaker van beroep dat hij thuis beoefende. Meestal zat hij óp de tafel in zijn kamer met allerlei stoffen om hem heen en was zo aan het werk. Lang en veel werken was het parool en veel vertier hadden de mensen niet. Zo’n televisie was maar een wonderbaarlijk ding vond Tilder, maar hij genoot zichtbaar.

 

Speelfilm

Een jaar later toen ik al werkte en ’s avonds op de Ambachtschool aan de Kuipersdijk een avondcursus volgde, spoedde ik me na die studie naar huis. In die tijd werd er nog maar weinige avonden televisie uitgezonden en haast helemaal geen speelfilms. Maar die avond zou er een Deense speelfilm komen en had daar al zoveel over gehoord dat ik die beslist wilde zien. De ouderen van mijn familie zaten al klaar in de voorkamer en ook Tiny de verkering van mijn één na oudste broer Cees (die toen in Militaire Dienst zat) was aanwezig. In de achterkamer kreeg ik snel een ‘koppie thee’ van moeder en werd toen naar bed gestuurd want de film was voor boven de achttien en ik was zestien! Hoe is ’t mogelijk, de verkering van mijn broer zat meewarig naar me te glimlachen. Er hielp geen lieve moeder aan, de schuifdeuren gingen dicht en ik kon daar blijven zitten tot ik een ons woog of naar boven vertrekken.

 

Later, toen die verkering van mijn broer uit was bleek dat Tiny op die bewuste speelfilmavond zelf nog niet eens zestien was en zij zat er wél bij! Ga je niet lekker…

 

     

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube