Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
2.5
2 stemmen

Hoog boven Enkhuizen

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 1/2/11 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes 1 reactie Tell a friend 4610 Clicks Ongepast  
Foto aangeleverd door drukkerij Bijto voor omslag boek 'Rondom de Zuidertoren'. +
Foto aangeleverd door drukkerij Bijto voor omslag boek 'Rondom de Zuidertoren'.

Hoog boven Enkhuizen

Bij verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis werd en wordt er door de Gemeente Enkhuizen feestelijk gevlagd op bepaalde gebouwen in de stad. Zo ook op de Zuidertoren van de Zuiderkerk aan het Boschplein.

Mijn vader die bij de Gemeente werkte had in een bepaalde tijd dat vlaggen tot taak en dus ook toen prinses Beatrix jarig was op 31 januari 1953. Het waaide en stormde die dag behoorlijk maar het vlaggen moest evengoed worden uitgevoerd.

Wij vroegen later thuis aan vader hoe of dat was gegaan. Nou weet ik niet of hij ons voor de gek hield, maar hij zei dat de toren behoorlijk heen en weer zwaaide, boven wel een meter dacht hij. ‘Ja’, zei hij , ‘de Zuidertoren is gebouwd op een laag koeienhuiden, anders zou hij breken bij zo’n storm.’

Nationale ramp

De volgende dag, 1 februari, was onze grootmoeder jarig en stormde het nog erger, maar mijn broertje en ik gingen evengoed lopend naar Bovenkarspel om haar te feliciteren. Op ons vertellen over het heen en weer wiebelen van de Zuidertoren werd amper gereageerd want op de radio hoorde de familie over veel ergere dingen. In Zeeland braken de dijken door en overstroomde het land, hele dorpen kwamen onder water te staan.

De volgende dagen hoorde je over veel slachtoffers en groeide de catastrofe uit tot een Nationale ramp. Inzameling acties werden op touw gezet en het motorschip Van der Wyck die normaal tussen Enkhuizen en Stavoren heen en weer voer werd als hospitaalschip naar Zeeland gevaren.

Geboorte
Nadat het ergste leed in Zeeland geleden was, kwam de Van der Wyck weer terug in de Spoorhaven en mocht het publiek een kijkje nemen op de boot. Ook wij, jeugd van het Havenkwartier loerden rond op de boot en luisterden vol ontzag naar de verhalen die verteld werden door mensen die van alles op die boot in Zeeland hadden meegemaakt. Ze vertelden dat er zelfs een baby was geboren op de Van der Wyck en zoiets sprak helemaal tot de verbeelding.

De watersnoodramp van 1953 werd later op film in de Muntbioscoop vertoond en van school uit gingen we daar naar die film kijken. De ellende die je toen zag ging je pet te boven.  

Peer of ui
Op een keer toen er weer gevlagd moest worden voor een jarige van het Koningshuis mochten mijn broertje en ik samen met een buurmeisje mee met vader de Zuidertoren beklimmen. Tot de eerste omloop gaat dat net als in de Drommedaris via een stenen wenteltrap. Daarna klim je op ladders naar de volgende omloop, en vanaf die zolder ook op ladders tot onder de peer cq ui.

Als je beneden aan de toren staat zou je niet zeggen dat onder die peer/ui een rond vloertje is met een doorsnee van wel een paar meter. Wij mochten niet verder mee klimmen en vader klom de Peer in om daar de vlag door een luik uit te steken. Wij keken over de balustrade in het rond en hadden een mooi uitzicht zo hoog boven de stad.

Tikkertje
Het duurde nogal wat eer vader terug kwam en hoe we het in ons hoofd haalden weet ik nog niet, maar we gingen tikkertje spelen daar onder die Peer. Op een gegeven moment kreeg ik een tikkertjesduw van het buurmeisje en kwakte tegen een van de pilaren aan die de Peer omhoog houden.

Voor hetzelfde geld was ik over de balustrade gekieperd en beneden op straat te pletter geslagen of gespietst geworden op een van die kleine siertorentjes die aan de eerste omloop van de Zuidertoren hangen. Het tikkertje spelen was gelijk over.

Vliegen
Laatst kreeg ik een uitnodiging om mee te vliegen boven de stad Enkhuizen in zo’n sportvliegtuigje. Mijn klompen krijgen ze niet mee, heb last van hoogtevrees. Niet te verwonderen, toch?

Mijn jongste zoon, die van de piloot in dat sportvliegtuigje van Hoorn naar Enkhuizen mocht vliegen, zei tegen me: ‘het is nog makkelijker dan autorijden!’ Hij stuurde mij via e-mail een video verslag van de vlucht en ik zag de stad weer vanuit de hoogte. Mooi hoor, maar gelukkig had ik dat vroeger in het echt gezien.
Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Commentaar op dit artikel:
1 reactie op dit artikel
  • Re: Hoog boven Enkhuizen
    Gepost door admin, op 30/3/12
    Zie de bijbehordende foto's van de W.F. van der Wyck (http://uitdeoudedoos.kroniekvanenkhuizen.nl/watersnoodramp-1953)

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube