Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
1.0
1 stem

Dansen

Volgende Vorige Overzicht
Avatar van op 4/1/11 door Marinus Schoen
Onderwerp: Anekdotes 5 reacties Tell a friend 10703 Clicks Ongepast  
Rinus en Aad Schoen (geen familie van elkaar) met drie Breedstraat petticoat girls en één uit Andijk, v.l.n.r.: Margriet de Jong, Akkie Visser, Akkie Berga (uit Andijk) en Lies Visser. +
Rinus en Aad Schoen (geen familie van elkaar) met drie Breedstraat petticoat girls en één uit Andijk, v.l.n.r.: Margriet de Jong, Akkie Visser, Akkie Berga (uit Andijk) en Lies Visser.

Dansen

Aan het werk

Op een vrijdag begin augustus 1957 speelde ik nog in korte broek buiten toen mijn vader mij bij zich riep en zei dat ik even met hem mee moest komen. We liepen samen naar de hoek Breedstraat/Kalksteiger waar drukkerij Posthuma, recht tegenover het Stadhuis was gevestigd. Bij die drukkerij hing een bord voor het raam waarop stond te lezen: Leerling gevraagd. ‘Dat lijkt me wel wat voor jou’, zei mijn vader en liep met mij toen naar de Nieuwstraat waar de familie Posthuma recht achter hun bedrijf woonde. In de vestibule van hun huis stond de heer Posthuma mijn vader te woord en aan het eind van dat gesprek vroeg baas Posthuma mij: ‘wanneer wil je beginnen?’. Verbouwereerd antwoordde ik: ‘over een paar weken of zo?’ ‘Welnee’, zei mijn vader, ‘hij kan maandag wel beginnen’.

Letterkast

Daar sta je dan die maandag van ‘s morgens half acht tot ’s avonds half zes in de drukkerij. Ik was bijna vijftien jaar oud en werd voorgesteld aan mijn leermeester, dhr. Jan te Nijenhuis. Hij zou mij opleiden tot handzetter. Wat dat inhield was mij niet duidelijk maar ik werd achter een zetbok geplaatst met daarop een letterkast en moest de indeling van die letterkast uit het hoofd leren. Waar elke letter in welk vakje lag. Het grafische vak was een apart vak met een twaalfdelig rekenstelsel en letters lezen in spiegelschrift op zijn kop. Elk beroep heeft zijn eigenaardigheden, maar dit was toch wel heel vreemd.

Transsportfiets

Als leerling moest je ook andere werkzaamheden verrichten, bijvoorbeeld zware riemen papier twee trappen op sjouwen naar de papierzolder, papier dat de vrachtwagens van De Bruijn in pallets op de stoep deponeerden. Drukwerk rondbrengen op de transportfiets, papierbakken legen, het hele bedrijf aanvegen, de wasbakken en de wc boenen, de auto van de baas wassen, drukkers assisteren door met een inktmes te roeren in de inktbak van de drukpers, inpakken van drukwerk in de binderij en op de transportfiets wegbrengen naar Van Gend & Loos bij het station en wat al niet meer.

Handzetter

Mijn eerste loon die week was zestien gulden en een dubbeltje! Je loon gaf je thuis over en ik kreeg er een klein gedeelte van als zakgeld en moest daar ook nog wat van op een spaarbankboekje zetten bij de Nutspaarbank in de Westerstraat. In 1957 gold een 48-urige werkweek en daar was de zaterdagmorgen tot 1 uur ´s middags bij inbegrepen. Eén dag in de week ging je als leerling handzetten naar de Grafische school in Alkmaar en na vier jaar deed je examen. Ik was geslaagd als handzetter en kon daarna gelijk in militaire dienst.

Dansen
Het uitgaansleven in Enkhuizen was met je beperkte zakgeld eind jaren vijftig de Muntbioscoop en zondagmiddag bij Jo Stavenuiter in de Kwinta met vrienden ouwehoeren en meisjes een Amerikaantje aanbieden (bier met grenadine). In de winter gaf gymvereniging VEK/WIK uitvoeringen in de Kolfbaan met Bal na. Maar dan moest je wel kunnen dansen! Met een paar vrienden meldden we ons bij dansschool Steen op het Verlaat om ons daar de danskunst meester te maken. Op zaterdagavond was onze les, in het zaaltje zaten de jongens op een lange bank tegenover de meisjes, die ook op een lange bank zaten. Mevrouw Steen leerde ons de etiquette: een meisje met een lichte buiging vragen of ze met je wilde dansen en stemde zij daar in toe, haar de hand te reiken en naar de dansvloer te leiden. Het was onbeleefd van het meisje om de dans te weigeren en daardoor danste je ook wel eens met het populairste meisje van de groep, een meisje die jou normaal niet zag staan. Soms mochten de meisjes de jongens vragen en dan stoven ze altijd met zijn allen af op de populairste jongen. Maar ja, daar kon maar één meisje tegelijk mee dansen en daarom kwamen ook de ‘harken’ aan de buurt.

Afgedanst

Mevrouw Steen danste de oefeningen voor met haar toenmalige danspartner Piet Dam en soms ook met Klaas Spel. Haar echtgenoot, waar ze eerder les mee gaf was toen overleden. Ook haar dochter Nora Steen danste mee om het ons te leren. Het viel allemaal niet mee om de quickstep, Engelse wals, cha cha cha, , tango, polka, etc. onder de knie krijgen en menigmaal ging het over de geluidsinstallatie: Schoen, je danst uit de maat, Schoen… je danst nog steeds uit de maat! Maar goed, we zijn afgedanst, zoals dat heette en het dansspeldje is behaald.

Kolfbaan

De danslessen waren helemaal voor niets geweest want Bill Haley introduceerde daarna de Rock and Roll dans in de film Rock around the Clock, een film die we vol bewondering bekeken in de Muntbioscoop. In de Kolfbaan tijdens het Bal na van VEK/WIK, besloten een buurmeisje en ik die Rock and Roll dans te proberen. One, two, three, for en daar gingen we. In mijn enthousiasme nam ik haar in de heupzwaai en we rolden gelijk ondersteboven. Het buurmeisje wilde niet verder met me dansen.

Rock and Roll

De Rock and Roll dans moesten we beter onder de knie krijgen vonden we en met onze vriendengroep gingen we dat op een zondagmiddag thuis oefenen bij een van de bevriende meisjes in Bovenkarspel toen haar ouders er niet waren. De pickup werd aangezet, het plaatje erop, het geluid op volle sterkte en daar gingen we. De petticoats van de meisjes zwierden in het rond! Het meisje bij wie we thuis oefenden was een vrij groot meisje, paste mooi bij mijn lengte en dus Rockte ik met haar. Toen ik haar in de heupzwaai nam en ze over de kop vloog sloeg ze met haar benen op het theemeubel en de suikerpot vloog door de kamer. We lagen in een deuk, de etiquette van mevrouw Steen ten spijt.

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Commentaar op dit artikel:
5 reacties op dit artikel
 • Re: Dansen
  Gepost door Joke Dingelhoff-Spruyt, op 7/1/11
  Leuk artikel, Marinus. Ik logeerde regelmatig in Enkhuizen, ken door mijn familie veel namen, maar ben daar niet opgegroeid. Wat het dansen betreft, dat ging bij ons in Amstelveen precies hetzelfde. Ik herinner het me allemaal weer precies. Vriendelijke groet, Joke Dingelhoff-Spruyt, kleindochter van Jan Poen

 • Re: Dansen
  Gepost door Hans Zwier, op 30/7/13
  Hallo Marinus, ik kwam toevallig een aantal jaren geleden hier terecht en ben van geboorte een echte ENKHUIZER ,Hans Zwier broer van Cor en Nel Zwier, geboren in 1945 in de patrimoniumstraat ,ik zag hier verschillende bekende voorbij komen o.a. , Aad Schoen en Roel Vis, oude buurjongen van me en Lies en Akkie Visser van de breedstraat ,leuke herinneringen van vroeger hier te lezen, ik heb zelf ergens nog een oude foto ,ik ga die opzoeken en hier plaatsen, Marinus ben je fam. van Aad Schoen ?,ik dacht dat Aad schoen nog twee broers had Klaas en Ton schoen ,ik hoor het misschien nog, ook dus sinds 1960 wonende in de Zaanstreek en gelukkig nog in goede gezondheid.

 • Re: Dansen
  Gepost door Marinus Schoen, op 30/7/13
  Heel toevallig reageerde kort geleden je broer Cor ook op een verhaaltje van mij. Zoals je onder bovenstaande foto kunt lezen ben ik geen familie van Aad Schoen. Aad was een tijdje een collega van me en ik raakte toen met hem bevriend. Aad nam Cor, Roel Vis en ook jou mee naar de Breedstraat naar Akkie en Lies Visser, die buurmeisjes van mij waren. Ik heb ook nog een foto waarbij jij met Lies loopt op de Noorderweg en een groepsfoto in de Vijzelstraat waar jij ook op staat. We zijn nu allemaal (oude) oma's en opa's, maar we zijn er allemaal nog, alleen van Roel Vis weet ik niet waar die gebleven is. We zitten nu op facebook, makkelijker voor contact. Ik heet Marinus maar wordt Rinus genoemd. Klopt, Aad Schoen zijn broers zijn Klaas en Ton en hun zus Martha, die is overleden. Frappant, Aad (met zijn Dina) woont al jaaaren op de Breedstraat schuin tegenover de vroegere viswinkel van de familie Visser.

 • Re: Dansen
  Gepost door Hans Zwier, op 31/7/13
  Ik heb nog een foto waar we op staan alleen is die in zeer slechte staat ,ook mijn (vriendinnetje Lies) ik zal proberen hem een beetje te retoucheren en dan zie je wie erop staan ,ik ken ze allemaal niet, ,ik ga eens kijken op facebook. PS, die foto's waar je het over had kan je die eens laten zien op een of andere manier, ben wel nieuwsgierig.

 • Re: Dansen
  Gepost door Marinus Schoen, op 31/7/13
  Als je mij een vriendschapsverzoek doet op facebook kan ik je daar die foto's laten zien. Je kunt altijd een vriendschap op facebook ook weer beëindigen. Lies Visser is ook op facebook en ben ik (nog steeds) mee bevriend.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube