Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
0 stemmen

Sinterklaas in Enkhuizen

Volgende (inactief) Vorige Overzicht
Avatar van op 11/11/10 door Joke Dingelhoff-Spruyt
Onderwerp: Middenstand geef reactie! Tell a friend 3997 Clicks Ongepast  
Winkel en woonhuis fam. Poen +
Winkel en woonhuis fam. Poen

Sinterklaas in Enkhuizen

Als kind logeerde ik in de jaren '50 van de vorige eeuw een paar maal per jaar bij mijn grootouders Poen. Wij woonden niet in de buurt en het was altijd een hele happening om samen met mijn ouders en mijn broertje een paar dagen naar hen toe te gaan. Vaak viel zo’n logeerpartij rond de Sinterklaas. Mijn broer en ik waren nog klein en we geloofden heftig in Sinterklaas.  

Mijn opa was, zoals ik in mijn vorige artikel schreef, eigenaar van een rijwielzaak in de Nieuwstraat. De bijbehorende werkplaats lag tegenover het woonhuis en de winkel.

Naast die werkplaats stond een statig huis met een bordestrap (nr. 5). Zo rond de Sinterklaas was het er altijd een komen en gaan van allerlei mensen. Geïnteresseerd stonden we als kind van achter het raam naar al die mensen te kijken, die het huis aan de overkant alleen maar in gingen, maar er niet meer uit kwamen. We vroegen ons eigenlijk nooit af wat ze in dat huis deden en maakten ons er ook niet druk over. Mijn moeder, Antje Poen, en oma vonden het maar niets dat dat huis zo onze belangstelling trok. Maar ook dat begrepen we niet.

Tijdens een van die logeerpartijen gebeurde waar mijn moeder al die tijd al bang voor was geweest. 

Sinterklaas was in het land en het was dus niet echt bijzonder als je hem tegen kwam. Maar wat leuk dat hij, samen met een paar Pieten -net toen we keken- uit het huis aan de overkant kwam. Enthousiast zwaaiden we naar hem. Sinterklaas zag er prachtig uit. Een mooie donkerrode mantel met daaronder een smetteloos wit onderkleed. Hij zwaaide ook naar ons. We renden weg om het mijn moeder te vertellen. Even later stonden we weer voor het raam. Je weet maar nooit. Misschien kwam hij nog terug. 

Er gingen opnieuw mensen het huis binnen. En nog een paar. Een tijdje gebeurde er niets. Tot het moment dat de deur open ging en..........Sinterklaas naar buiten kwam. Hij droeg een mooie donkerpaarse mantel met daaronder een wit onderkleed.......Maar hoe kon dit? Hoe kwam Sinterklaas nu weer binnen? We hadden hem niet naar binnen zien gaan en toen hij naar buiten kwam had hij ook wat anders aan. 

Natuurlijk vroegen we mijn moeder en oma hoe Sinterklaas weer binnen was gekomen en waarom hij zich verkleed had. Maar we werden er niet veel wijzer van.Van alles hebben ze geprobeerd om ons wijs te maken. Van “Sinterklaas heeft met koffie geknoeid” tot “Sinterklaas kan onzichtbaar binnen komen”. Gedurende die en de daarop volgende dagen herhaalde dit zich. Steeds andere Sinterklazen kwamen naar buiten: lange, kleine, dikke, magere, met en zonder bril.

Als kind heb ik nooit geweten hoe het allemaal in elkaar zat, maar vanaf dat moment begon mijn geloof in Sinterklaas toch af te nemen. Pas veel later hoorde ik dat het huis een verhuurbedrijf voor Sinterklaas- en Zwarte Piet kleding was.

Het huis staat er nog steeds en altijd als ik er langs loop moet ik hieraan denken, zeker in de Sinterklaastijd.

 

Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube