Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 
3.0
1 stem

Botsing met de Westerkerk

Volgende Vorige Overzicht
De aanleg van de nieuwe brug voor de Koepoort in 1937. +
De aanleg van de nieuwe brug voor de Koepoort in 1937.

Botsing met de Westerkerk

Als je de Koepoort en de ingang van de Westerkerk naast elkaar bekijkt vertonen deze aardig wat gelijkenissen. Een aantal mensen uit de streek zagen deze gelijkenissen ook. Zij haalden de twee door elkaar en dachten met hun auto door de Koepoort te rijden, terwijl ze op de Westerkerk afgingen. Tenminste, dat is hoe dhr. Smit denkt dat het verhaal is begonnen. En in dat geval kan de vergissing alleen voor 1938 gemaakt zijn, want toen werd er nog dóór de poort heen gereden.

Een vreselijke klap!
Tegenover de Westerkerk stond het huis van Ab Smit. Rond 1934 kwamen er een aantal ‘strekers’ in een auto vanaf het Venedie over de Westerstraat aangereden, dat mocht toen nog. Waarschijnlijk lekker uitgeweest in de stad, en misschien iets te veel genuttigd. Er volgde een vreselijke klap! Iedereen in huize Smit zat rechtop in bed. “Bij de buren waarschijnlijk ook. Hoe laat zal het geweest zijn? Een uur of twaalf, niet zo laat als dat ze nu uitgaan. En dat ze met de auto waren was ook een uitzondering, want niet iedereen had er een.”

“Met hun hele of halve dronken kop dachten ze dat dit de Koepoort was. De auto belandde in de hardhouten poort van de Westerkerk. Die was flink in elkaar geramd hoor. Dat was weer werk voor Rienderhof, een timmerman die volgens mij op de Prinsengracht woonde. Dat enorme hek moest natuurlijk zo snel mogelijk weer gemaakt worden.” De gebeurtenis zal zeker in de krant hebben gestaan, maar dat kan Ab Smit zich niet echt herinneren. Hij was als kind van acht nog niet zo bezig met kranten.

Opening nieuwe weg om de Koepoort
“Later was ik ook bij de opening van de nieuwe brug bij de Koepoort aanwezig. Dat was in Enkhuizen een hele gebeurtenis, daar moest ik als snotneus van twaalf ook bij zijn!”

“De nieuwe weg was een feit in Enkhuizen, niet meer dóór de Koepoort, maar er omheen. Dat was natuurlijk veel grootstedelijker dan door zo’n poortje heen. Het was een vooruitgang, zeker voor het verkeer. Voor het enorme drukke verkeer dat er toen was.” Voegt Smit er sarcastisch aan toe.


Carina Jonker

Met dank aan meneer Smit
Om op artikelen te kunnen reageren moet je als lid ingelogd zijn.
Als je al lid bent kunt hier inloggen of klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube